időjárás 21°C Emőd 2022. augusztus 9.
logo

Fennmaradt az intenzív gazdasági növekedés

Magyar Nemzet
2022.05.18. 14:59
Fennmaradt az intenzív gazdasági növekedés

Továbbra is fennmaradt az intenzív gazdasági növekedés – állapította meg legújabb elemzésében az Állami Számvevőszék, amely az idei növekedéssel és az államadósság-szabály betarthatóságával kapcsolatos kockázatokat vizsgálta.

A 2022. évről eddig rendelkezésre álló adatok alapján a gazdasági folyamatok jellemzően kedvezően alakultak, ezzel együtt az idén alapvető kihívást jelent a fenntartható növekedés megvalósítása – mutat rá az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerdán közzétett elemzése, amely szerint a tavalyi gazdasági növekedés kedvező alapot teremtett az idei gazdasági folyamatoknak. 

Felidézik: 

a 2021. évben elért 7,1 százalékos gazdasági növekedés az előzetes becslések alapján az Európai Unió tagországaihoz képest is jelentős mértékű.

A meghatározó területeken jellemző, kedvező folyamatokat az ÁSZ szerint alátámasztja, hogy a GDP volumene az idei első negyedévben 8,2 százalékkal növekedett. Ezen belül az ipari termelés, a kiskereskedelmi forgalom volumene továbbra is bővült, illetve javultak a foglalkoztatottsági mutatók. 

– A kiskereskedelmi forgalom volumenének folyamatos növekedése azt jelzi, hogy a lakosság fogyasztási kereslete bővül a rendelkezésre álló pénzügyi források révén. 

Ebben meghatározó szerepet játszanak a lakosság jövedelmét növelő kormányzati intézkedések 

– erősítette meg a számvevőszék, hozzátéve, hogy az esztendő további részében a gazdasági növekedést várhatóan támogatja a belső kereslet stabilan magas szintje.

Megjegyzik, hogy ugyan a külkereskedelmi termékforgalom egyenlege negatív értéket mutatott az első három hónapban, de kedvező folyamatot jelent az export folyamatosan magas növekedési üteme. 

Az ÁSZ szerint 2022-ben – hasonlóan az előző év második félévéhez – 

alapvető kockázatot jelent az infláció növekedése, valamint a negatív világgazdasági kockázatok alakulása. 

Ezeket tovább erősítette az orosz–ukrán konfliktus.

Megvizsgálták azt is, hogy január–márciusban az államháztartás központi alrendszerének bevétele és kiadása is meghaladta a költségvetési törvényben meghatározott előirányzat időarányos értékét. 

A bevételek esetén nagy jelentőségű, hogy az áfabevételek teljesülése az I. negyedévben 123,9 milliárd forinttal meghaladta az időarányos értéket. A kiadások esetén pedig szerepet játszott az uniós programok bevételeinek és kiadásainak különbségéből adódó megelőlegezés (983,5 milliárd forint értékben), valamint egyedi tényezők, mint például a 13. havi nyugdíj előrehozott kifizetése és a családok részére nyújtott szja-visszatérítés.

Idén a költségvetési politika számára egyaránt kiemelt szerepe lesz a fenntartható gazdasági növekedés biztosításának, valamint a pénzügyi sérülékenység további csökkentésének

– hangsúlyozták az elemzésben. 

 

Borítókép: Az ÁSZ szerint a világgazdasági folyamatok és az infláció jelentenek kockázatot (Fotó: Bach Máté) 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.