időjárás 30°C Ibolya 2022. augusztus 7.
logo

Két táborra szakadtak a kacsa- és lúdtartók

Munkatársunktól
2022.05.07. 15:30
Két táborra szakadtak a kacsa- és lúdtartók

Botrányosra sikeredett a Magyar Kacsa- és a Magyar Lúdszövetség tisztújító közgyűlése. A május 5-re hirdetett kiskunfélegyházi fórumon több száz gazda jelent meg. A Baon.hu információi szerint az elhúzódó regisztráció miatt az esemény kétórás csúszással kezdődött, s a folytatás sem volt zökkenőmentes. A két táborra szakadt résztvevők a levezető elnök megválasztásában sem tudtak megegyezni, sajtóhírek szerint éles szóváltások hallatszottak ki a közgyűlés helyszínéről.

Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács (BTT) elnöke többórás vita után a gazdák egy részének kíséreté­ben távozott a közgyűlésről. Azok a résztvevők, akik ott maradtak, megválasztották az intézőbizottság tagjait. A Magyar Kacsaszövetség és a Magyar Lúdszövetség élére az a Szabó Bálint került, aki a február­ban tartott mélykúti tüntetést főszervezőjeként lépett fel. 

Csorbai Attila szerint éppen ő az a személy, aki a termelők megosztottságának oka. A BTT elnöke szerint a közgyűlés eredménye nem tekinthető legitimnek, ezért a továbbiakban a korábban megválasztott intézőbizottság ügyvivő testületként működik majd a következő tisztújításig. – Egy ágazaton kívüli, az ágazatban soha nem tevékenykedő jogász felhergelte azokat a termelőket, akik amúgy is nagyon nehéz helyzetben vannak – fogalmazott Csorbai Attila.
Szabó Bálint szerint jogszerű volt a tisztújítás lebonyolítása, a végső döntést azonban a bíróság hozza majd meg. A jogász Facebook-oldalára feltöltött videóban üzent a víziszárnyas-ágazat képviselőinek. E szerint új elnökként bemutatkozó látogatásra készül a nagy cégek vezetőihez, velük közösen szeretné kidolgozni azt a straté­giát, amelynek eredményeként újra nyereséges lehet az ágazat, és tisztességes megélhetést nyújthat a kacsa- és libatartás.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Vas Népe/Szendi Péter)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.