Megvalósul a fegyveres erők digitalizációja

Közös védelmi ipari vállalat alapításáról írt alá előzetes megállapodást a hazai és nemzetközi piacra szánt digitális harci rendszerek, szárazföldi és repülési szimulációs eszközök fejlesztésére a Rheinmetall AG, a 4iG Nyrt. és a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. – közölte hétfőn a 4iG a Budapesti Értéktőzsdén közzétett rendkívüli tájékoztatás kapcsán.

Magyar Nemzet
2022. 05. 16. 12:42
null
Budapest, 2021. május 30. A 4iG Nyrt. a hazai informatikai és ICT piac egyik meghatározó, Magyarország tudásalapú, digitális gazdaságának egyik vezető vállalatcsoportja székházának cégtáblája, a Szépvölgyi Irodaparkban, a főváros III. kerületében, a Montevideó utca 8. számban. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Fotó: Róka László Forrás: MTVA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új társaság célja, hogy a fejlesztésekkel részt vegyen Magyarország és egyes közép-kelet-európai NATO-tagállamok fegyveres erőinek digitalizációs fejlesztésében. 

A közös vállalat többségi tulajdonosa 51 százalékos üzletrésszel a védelmi iparban harci járműveket, komplex rendszereket, informatikai megoldásokat, fegyvereket és lőszereket gyártó Rheinmetall cégcsoport, míg a 4iG 39, a minősített NATO-beszállítóként a hazai védelmi ipar magyar tulajdonú, vezető rendszerintegrátori vállalataként működő HM EI pedig 10 százalékot tulajdonol az új cégben, amelynek piacra lépését a védelmi ipari termékek iránt jelentős mértékben megnövekedett kereslet támogatja.

Az alapítók célja, hogy a közös vállalat részt vállaljon a Magyar Honvédség digitalizációjában, és 

olyan eszközöket fejlesszen és forgalmazzon, amelyek megfelelnek a mai és jövőbeni harctéri követelményeknek.

Az előzetes megállapodás szerint a társaság várhatóan 2022 második felében kezdheti meg működését, és digitális megoldások, illetve minden harcterületen és vezetési szinten, valamint a C4ISTAR képességen alapuló katonai kiképzés biztosítására szárazföldi, valamint légi szimulációs rendszerek fejlesztésére, továbbá értékesítésére jön létre. 

A közös vállalat egyesíti a három alapító cég tudását, amelynek köszönhetően nemzetközi szinten kimagasló minőségű katonai felszereléseket állít majd elő.

Az együttműködésben a nemzetközi szinten egyedülálló szakértelemmel bíró Rheinmetall technológiai szolgáltatóként működik közre az alkatrészek, termékek, katonai képességek és know-howk területén. 

A HM EI Zrt. szaktudása kiterjed a védelmi informatikai és infrastrukturális szolgáltatásokra, a taktikai harci menedzsmentre és rendszerintegrációra. 

A 4iG erős informatikai és telekommunikációs hátterével, kibervédelmi- és fejlesztési kompetenciájával támogatja a közös munkát: jelentős méretű saját infrastruktúrájával és kapacitásaival biztosítja a megfelelő szoftverfejlesztési környezetet.

– A közös alapítású társaság a jövőben szerves része lesz a Rheinmetall hadiipari digitalizációs stratégiájának. A fő cél az, hogy támogassuk Magyarország és a közép-kelet-európai országok stratégiai törekvéseit a fegyveres erők digitalizációjában és a legmagasabb szintű NATO-kompatibilitás elérésében. 

A cégalapítás helyszíne különleges elkötelezettségünket is képviseli Magyarország mint üzleti helyszín iránt

– nyilatkozta Armin Papperger, a Rheinmetall vezérigazgatója. 

A Rheinmetall AG és a 4iG Nyrt. 2022 januárjában írta alá a megállapodást, amellyel a düsseldorfi védelmi ipari vállalat 25 százalékos részesedést szerzett a budapesti központú infokommunikációs cégben. 

A megállapodásról Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója úgy fogalmazott: a 4iG újabb mérföldkőhöz érkezett, stratégiai szinten léphet be egy új üzleti területre, a védelmi ipar technológiai és digitalizációs részére a nemzetközi piacon is.  

– Az együttműködés egyúttal elősegíti a technológiai és tudástranszfert a vállalatok között. 

A közös fejlesztésű katonai célú megoldások a későbbiek során kulcsszerepet tölthetnek be további fejlesztési és gyártókapacitások Magyarországra vonzásában – közölte. 

– Számos előnyt biztosít Magyarország és projektben résztvevő társaságok számára a Rheinmetall vezetésével létrejövő közös vállalat, amellyel a világ egyik vezető védelmi digitalizációs fejlesztése érkezik hazánkba. Ez egyedülállóvá teszi a magyar hadiipar-fejlesztést a régiónkban. Az együttműködésnek köszönhetően a HM EI-nél meglévő rendszerek és hasonló fejlesztési kompetenciák jóval könnyebben kapcsolódhatnak be a nemzetközi hadiipari piacokra is – hangsúlyozta Maróth Gáspár, a HM EI Zrt. elnöke, nemzeti fegyverzeti igazgató.

Szavai szerint 

a közös platformvállalattal a legmodernebb informatikai alapú vezetési technológiák védett ipari és tudásalapú bázisa jön létre, amely a geopolitikai helyzetnek köszönhetően honvédelmi szempontok szerint is stratégiai jelentőségű.

 

Borítókép: újabb szintet lép a 4iG vezető informatikai rendszerintegrátori vállalat (Fotó: Róka László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.