A fenntarthatóság mellett a Magyar Bankholding

A hitelkérelmek elbírálása során nagyobb hangsúlyt kapnak majd az fenntarthatósági kockázati szempontok.

Magyar Nemzet
2022. 06. 16. 16:32
Forrás: hvg.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Környezetvédelmi, társadalmi felelősségvállalási és vállalatirányítási, azaz ESG stratégiát hozott létre a Magyar Bankholding. A bankcsoport célkitűzései közé tartozik a fenntarthatósághoz hozzájáruló beruházások finanszírozása, a vállalat ökológiai lábnyomának csökkentése, valamint a női vezetők számának további növelése – olvasható a Magyar Bankholding csütörtöki közleményében. Kiemelték: 

a cél, hogy a piacot meghatározó vállalatcsoportként a hazai bankszektor élmezőnyébe tartozzon a fenntarthatóság terén is. Ennek egyik fő lépéseként a bankcsoport ESG Stratégiát dolgozott ki. 

– A gazdaság motorjaként és finanszírozóként a bankszektor különösen fontos szerepet játszik a fenntarthatósági célok elérésében. A bankcsoport kiemelt szerepet kíván vállalni a fenntartható gazdaság megteremtésében Magyarországon – mondta Puskás András, a Magyar Bankholding elnöki főtanácsadója.

A globális pénzügyi trendek egyre inkább előtérbe helyezik az ESG-szempontok beépítését a banki működésbe. Az ESG mozaikszó az environmental (környezeti), a social (társadalmi-felelősségvállalási) és governance (vállalatirányítási) angol szavakból áll össze. A nemzetközileg is használt szempontrendszer célja a vállalatok társadalmilag és környezetileg fenntartható működésének nyomon követése és ösztönzése. 

A holding tagbankjai, a Budapest Bankkal egyesült MKB Bank, valamint a Takarékbank számos példamutató kezdeményezést indítottak az elmúlt években, amelyek alapot nyújtottak a csoport ESG-stratégiájának. 

  • A Budapest Bank Zöld Program,
  • az MKB-csoport Fenntarthatósági és klímastratégiája,
  • valamint a Takarék Jelzálogbank Zöld Jelzáloglevél mind a korábban is meglévő, a fenntarthatóság iránti erős elköteleződés eredményei.
    Meghatározó piaci szereplőként a Magyar Bankholding a stratégia szerint kiemelten kezeli
  • a hazánk élelmiszer-biztonságához hozzájáruló agrárszektort,
  • a megújulóenergia-szektorokat,
  • valamint a környezetbarát ingatlanok finanszírozását.

A hitelkérelmek elbírálása során nagyobb hangsúlyt kapnak majd az ESG kockázati szempontok. A Magyar Bankholding tagbankjai jelenleg is kínálnak ESG befektetési alapokat, ezek arányának növelését tervezik.

A bankcsoport minél nagyobb arányban tervez energiamixébe zöldenergiát bevezetni, emellett felülvizsgálják a bankfiókok és irodaházak energiaszükségleteit is. Az ESG-stratégia fontos eleme a karbonsemlegesség elérése, aminek része a bankcsoport ökológiai lábnyomának felmérése, majd egy részletes terv kidolgozása annak folyamatos csökkentésére.

A Magyar Bankholding elkötelezett emellett a munkavállalók jólléte iránt, kiemelt jelentőséget tulajdonítva a munkavállalók fizikai és mentális egészségmegőrzésének. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Hvg.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.