időjárás 36°C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Gyorsult az orosz gazdaság visszaesése

Magyar Nemzet
2022.06.30. 10:15
Gyorsult az orosz gazdaság visszaesése

Gyorsult az orosz gazdasági teljesítmény csökkenése májusban éves szinten áprilishoz képest. A gazdaságfejlesztési minisztérium azt közölte, hogy a hazai össztermék (GDP) 4,3 százalékkal csökkent tavaly májushoz képest, nagyobb mértékben az áprilisi 2,8 százalékos éves szintű eséshez viszonyítva – ismertette a távirati iroda. 

A minisztérium a gazdasági zsugorodás gyorsulását elsősorban a szállítási és logisztikai korlátozásokkal, valamint a belföldi kereslet csökkenésével indokolta.

A minisztérium számításai szerint az orosz GDP az idei első öt hónapban 0,5 százalékkal nőtt a tavalyi azonos időszakkal összevetve.

Májusban éves szinten a kiskereskedelmi forgalom 15,5 százalékkal esett az áprilisi 11,9 százalékos csökkenés után. A bányaipari termelés csökkenése az áprilisi 1,6 százalékról 0,8 százalékra mérséklődött májusban, a feldolgozóipari termelés zsugorodása 3,2 százalékra gyorsult az áprilisi 2,1 százalékról.

 A gazdaságfejlesztési minisztérium 7,8 százalékos idei orosz GDP-csökkenéssel számol, de jelezte, hogy ezt felülvizsgálhatja, javíthat előrejelzésén. Az orosz központi bank április végi várakozásában 8-10 százalékos idei orosz gazdasági visszaesés szerepel.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.