Tilos élő vaddisznót szállítani

Sem szabadon engedni, sem elszállítani nem lehet a lakott területen befogott vaddisznót, hiába állítanak mást egyes baloldali pártok. Az agrártárca lapunk megkeresésére jelezte, az afrikai sertéspestis miatt különösen szigorúak a jogszabályi rendelkezések: az állatok életét ilyenkor ki kell oltani.

Békés Bence
2022. 06. 23. 14:30
null
Tihany, 2020. október 18. Vaddisznók Tihany közelében a 71-es számú útnál. Újra elszaporodtak a vaddisznók a Balatonnál, így egyre több településen okoznak visszatérő problémát. Van, ahol naponta jelentik vaddisznók észlelését. MTVA/Bizományosi: Farkas Melinda *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Fotó: Farkas Melinda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány tegye lehetővé a Budapestre tévedt, vadon élő állatok élve befogását és megmentését civil állatvédők számára – erről tartott sajtótájékoztatót a minap a Demokratikus Koa­líció. Példaként a Szilágyi Erzsébet fasoron lelőtt vaddisznók esetét hozták fel, amit szerintük az állatok megmentésével és szabadon engedésével is megoldhatott volna egy állatvédő szervezet. A június eleji esettel kapcsolatban több önkormányzati vezető is nyilatkozott, azt hangoztatva, hogy a kerületükben nem lövik le a betévedt vadat, hanem megmentik. Egy civil szervezetre, az Állat- és Természetvédelmi Járőrszolgálatra hivatkoztak, akik ezt a tevékenységet elvégzik.

Varjú László és Trippon Norbert demonstrálnak a  településeken észlelt vaddisznók megmentéséért      Fotó: Trippon Norbert Facebook-oldala

Ez azonban szakmai kompetencia kérdése, hiszen a vadon élő állatok lakott területen való megjelenése számos veszéllyel jár, aminek az elhárítása különleges szakértelmet igényel. Ezek az állatok számos, az emberre és a háziállatokra veszélyes betegséget terjesztenek, védekezés és menekülés közben pedig komoly sérüléseket okozhatnak.

Lapunk megkeresésére az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal mindenekelőtt leszögezte, hogy a vadon élő állatok befogása komoly szakértelmet és nagy gyakorlatot követel meg, amely során a befogó és a lakosság esetleges veszélyeztetését egyaránt el kell kerülni vagy minimálisra csökkenteni. 

Ez különösen igaz egy olyan nagyobb testű, vadon élő állat esetében, mint a vaddisznó. Ezeket az eseteket nem szabad úgy kezelni, mintha egy elkóborolt vagy magára hagyott háziállat befogásáról lenne szó

– közölték lapunkkal.

Ráadásul figyelembe kell venni a sertéspestist (ASP), amely 2018 áprilisa óta jelen van a magyarországi vaddisznóállományban is. Az ASP emberre nem veszélyes, de a házisertés-ágazat veszélyeztetett, mert rendkívül magas az elhullás aránya (90-95 százalék), és jelenleg nincs ellenszere a vírusnak. A betegségen áteső és azt túlélő példányok sem válnak védetté a kórokozóval szemben. A vírus esetleges bejutása és elterjedése a házisertés-állományban nemzetgazdasági katasztrófát okozhat. „Az Európai Bizottság rendeletével összhangban kiadott, Magyarország afrikai sertéspestis felszámolására vonatkozó mentesítési terve egyértelműen tiltja az élő, vadon élő vaddisznó mozgatását, szállítását” – szögezte le a tárca. „Ebből kifolyólag nincs lehetőség a belterületen befogott vaddisznó elszállítására, máshol történő szabadon engedésére. Tehát az így befogott állat életét a befogóban kell kioltani” – jelezték, hozzátéve, hogy ezzel nemcsak a szigorú, élő vaddisznómozgást tiltó előírásoknak felelünk meg, hanem eleget teszünk az állománygyérítés előírásainknak és céljainknak is. Azaz ha egy vaddisznót élve befognak, annak az életét a helyszínen kell kioltani, élve történő elszállítása és szabadon engedése tilos.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Farkas Melinda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.