Adókedvezményeket törölnek el, jövedéki adókat emelnek

A román kormány a költségvetési egyensúly fenntartása érdekében kiigazít. A Világbankkal és a Nemzetközi Valutaalappal is egyeztettek.

Magyar Nemzet
2022. 07. 15. 15:14
Places to Visit - Bucharest
1081933342 Fotó: Laszlo Szirtesi
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A román kormány az adótörvénykönyv kiigazításáról, adókedvezmények eltörléséről és egyes jövedéki adók emeléséről döntött pénteki ülésén, a közép- és hosszú távú költségvetési egyensúly fenntartása érdekében – jelentette be Adrian Caciu pénzügyminiszer. Az MTI összegzése szerint a módosítások többsége jövőre lép hatályba.

Január elsejével a jelenlegi ötről kilenc százalékra emelkedik a szállodákban, éttermekben és étkeztetési cégeknél alkalmazott áfakulcs. Az édesített italok eddig kedvezményes, kilencszázalékos áfája helyett az általános, 19 százalékos áfát alkalmazzák. Az osztalékadó a jelenlegi ötről nyolc százalékra emelkedik, a szerencsejátékokból származó jövedelmekre pedig progresszív adót vetnek ki.

Szigorítják azokat a feltételeket, amelyek mellett a kis cégek – „mikrovállalatnak” minősülve – bevételük egy százalékának megfelelő összeget fizethetnek társasági adóként a nyereség 16 százaléka helyett. A jelenlegi harmincezer lejről (mintegy 2,453 millió forint) tízezer lejre csökkentik azt a havi bruttó bevételküszöböt, amely alatt adókedvezményekben részesülnek az építőipari, élelmiszeripari és mezőgazdasági dolgozók.

Eltörölnek egy sor adókedvezményt az ingatlanok adásvételénél, egyebek mellett csak az első, áfa nélkül legfeljebb hatszázezer lej értékű új lakás megvásárlásakor alkalmazható az ötszázalékos kedvezményes áfakulcs.

Az eddigi százezer euróról 25 ezerre csökkentik a magánvállalkozók esetében azt az éves bevételi értékhatárt, amely alatt átalányadózásra jogosultak. A munkavállalók esetében az alapbér 33 százalékára korlátozzák az adómentes utalványok és bónuszok értékét. Fokozatosan emelkedni fog a dohánytermékek és a szeszes italok jövedéki adója, ez a rendelkezés már az idén augusztus elsején hatályba lép.

A bukaresti kormány számításai szerint az intézkedéscsomag idén 1,19 milliárd lejes, jövőre 10,5 milliárd lejes többletbevételt hozhat a román költségvetésnek. Nicolae Ciuca miniszterelnök a pénteki kormányülés elején leszögezte: a módosítások célja a stabilitás és a kiszámíthatóság biztosítása az üzleti szférának a befektetések ösztönzése érdekében, valamint bizonyos kivételek megszüntetése. Mint mondta, az adóügyi módosításokról szóló sürgősségi rendelet tervezetének közvitája során egyeztetéseket folytattak az üzleti szféra, a munkáltatói szövetségek és a szakszervezetek képviselőivel, illetve

kikérték a nemzetközi pénzintézetek, a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) véleményét is.

Borítókép: Nemzetközi cégek irodája a bukaresti Szabad sajtó téren (Fotó: Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.