időjárás 23°C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Csúcson a magyar gazdaság: meglepte az elemzőket a 6,5 százalékos GDP-növekedés

Jól fogytak az agrártermékek a külpiacokon

Magyar Nemzet
2022.07.02. 13:00 2022.07.02. 13:44
Jól fogytak az agrártermékek a külpiacokon

Jó hírek érkeztek a külpiacokról, a magyar agrártermékek iránt töretlen az érdeklődés. 

Az Agrárközgazdasági Kutatóintézet (AKI) jelentése szerint az év első negyedében a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportértéke 15,8 százalékkal, importértéke 24,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet, a kivitel értéke meghaladta a hárommilliárd eurót. A behozatal értéke eközben 2,07 milliárd eurót tett ki 2022 első negyedévében.

A kivitel ugyanakkor továbbra is nagyon koncentrált volt, a szállítmányok főként az Európai Unió tagországaiba irányultak. Az AKI adatai szerint az exportforgalom 95,5 százalékát európai országokkal bonyolítottuk, Ázsia részesedése három, Amerikáé egy százalék volt, Afrika és Ausztrália részesedése pedig a fél százalékot sem érte el. 
A legfontosabb export- és importpartnerek köre szinte azonos, így a legnagyobb agrár-külkereskedelmi forgalom 2022 első negyedévében is Németországgal bonyolódott.

További fontos partnereink közé tartozik Olaszország, Románia, Ausztria, Lengyelország, Szlovákia, Csehország, Horvátország, Franciaország és Hollandia. A Németországba, Ausztriába és Lengyelországba irányuló kivitel értéke emelkedett, azonban az olasz és a román export 1,3, illetve 14 százalékkal volt kevesebb. A tíz legfontosabb exportpartner közül a Csehországba irányuló kivitel nőtt a legnagyobb mértékben, mintegy 47,5 százalékkal.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.