Ukrajna megkaphatja az uniós támogatás második részletét

Az Európai Bizottság az Ukrajna újjáépítésére, valamint hiteleinek visszafizetésére jóváhagyott, kilencmilliárd eurós támogatás második, ötmilliárd eurós részletének kifizetését javasolja.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 07. 16:48
VON DER LEYEN, Ursula
Marienborg, 2022. augusztus 30. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatón vesz részt a balti-tengeri országok energiabiztonsági csúcstalálkozóján a dániai Marienborgban 2022. augusztus 30-án. A csúcstalálkozó célja a térség energiabiztonságának növelése, és a regionális együttmûködés erõsítése. MTI/EPA/Ritzau/Mads Claus Rasmussen Fotó: Mads Claus Rasmussen
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Európai Bizottság a júniusban Ukrajna újjáépítésére, valamint nemzetközi hiteleinek visszafizetésére jóváhagyott, kilencmilliárd eurós pénzügyi támogatás második, ötmilliárd eurós részletének kifizetését javasolja – közölte a brüsszeli testület szerdán.

Jelezték: a hitel gyors pénzügyi támogatásként szolgál az akut finanszírozási igények kielégítésére, és biztosítja az ukrán állam folyamatos működését.

Ukrajna finanszírozási igényei az orosz invázió miatt megnőttek, az utakban, hidakban, gyárakban, lakóházakban, kórházakban és más infrastruktúrában okozott károk mellett az ország elvesztette hozzáférését a nemzetközi pénzügyi piacokhoz is. Ennek eredményeként Ukrajnának legkevesebb 37,3 milliárd eurója hiányzik a 2022-es finanszírozási igények kielégítésére a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint – írta a távirati iroda.

Az Európai Bizottság augusztus elején folyósította a hitelcsomag első, 1,2 milliárd eurós részletét. A második, ötmilliárd eurós részlet után fennmaradó, legfeljebb hárommilliárd eurót a lehető leghamarabb biztosítani fogják Ukrajnának.

– Az Ukrajnának jóváhagyott hiteleket a tagállamok által nyújtott garanciák fedezik, amelyek kiegészítik az uniós költségvetésből rendelkezésre álló tartalékokat. A makroszintű pénzügyi támogatás finanszírozására az Európai Bizottság az unió nevében kölcsönt vesz fel a tőkepiacokon. Az uniós költségvetés kivételesen a kamatköltségeket is finanszírozza – tették hozzá.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Mads Claus Rasmussen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.