időjárás 2°C Mária 2022. december 8.
logo

Magyarország felkészült a fűtési szezonra

Magyar Nemzet
2022.10.01. 10:45 2022.10.01. 10:51
Magyarország felkészült a fűtési szezonra

– Az ország felkészült a téli fűtési időszakra, a gáztárolók töltöttsége alapján biztosítottak a gazdaság és a háztartások működtetéséhez szükséges energiahordozók – jelentette be Steiner Attila. A Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára közölte: a gáztárolók töltöttsége jelenleg 72 százalékon áll. 

Mivel az ország tárolókapacitása meglehetősen nagy – az éves fogyasztáshoz viszonyított töltöttség szempontjából jóval az uniós átlag felett van –, a hazai gazdaság működéséhez és a háztartások számára szükséges energiahordozók rendelkezésre állnak.

Steiner Attila szerint a kormány célja, hogy az energiaválságban is garantálja az ellátásbiztonságot és alacsonyan tartsa a lakossági energiaárakat. Az európai emberek Brüsszel elhibázott politikája miatt fizetnek szankciós árat az energiáért.

– A magyar kormány a kezdetektől ellenezte ezeket a szankciókat, melyekről most már tisztán látszik, hogy több kárt okoztak Európának, mint Oroszországnak – hívta fel a figyelmet.

Steiner Attila emlékeztetett arra, hogy a kormány a rezsicsökkentéssel, a tűzifaprogrammal, a barnaszénprogrammal, a benzinárstoppal, az élelmiszerárstoppal és a kamatstoppal is a magyar családokat segíti. – A rezsicsökkentés 2013 óta Európában egyedülálló módon védi a lakosságot az energiaárak növekedésétől, ez a legnagyobb ilyen jellegű családoknak nyújtott segítség Európában, hiszen az átlagjövedelem 30 százalékát adja támogatásként, míg ez Németországban 20, Ausztriában pedig hat százalék – emelte ki.

Majd hozzátette: a rezsicsökkentés továbbra is minden magyar háztartás számára elérhető marad, az átlagfogyasztás mértékéig. E szint felett úgynevezett lakossági piaci árat kell fizetniük a felhasználóknak, ami a világpiaci árhoz képest jóval kedvezőbb. 

Az államtitkár szerint ezzel az intézkedéssel havonta – átlagos fogyasztás esetén – minden háztartás hozzávetőleg 181 ezer forintot spórol meg.

Az MVM szeptember 19-ig mintegy 2,4 millió gázszámlát állított ki, amelyek közel négyötöde az átlagfogyasztás alatti volt, ezekre teljes mértékben a rezsicsökkentett árazás vonatkozott.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté)


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.