Drámai a helyzet Németországban

A magas energiaárak egyre nagyobb terhet rónak a német vállalatokra. A nyomás a termelésre is hatással van. Az autóiparban például néhány vállalat máris leépítéseket hajt végre. Más cégek pedig nem tudják időben kifizetni a számlákat, ezért jelentős hátralékba kerülnek – ismertette a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2022. 11. 03. 7:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy felmérés szerint a magas energiaárak egyre nagyobb terhet rónak a németországi vállalatokra. A Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetsége (DIHK) drámai helyzetről beszél. Németországban, az autóipar egyik európai fellegvárában eddig még soha nem tapasztalt nehézségekkel küzdenek az ágazatban. A DIHK felmérése szerint a gyártók 16 százaléka már csökkentette, 17 százalékuk pedig szeretné áthelyezni termelését. A helyzet még szélsőségesebb a beszállító cégeknél, ahol minden ötödik vállalat csökkenteni (21 százalék) vagy áthelyezni (19 százalék) akarja termelését az energiaárak ­miatt – írta a V4NA nemzetközi hírügynökség.

 

A DIHK ügyvezető igazgatója, Martin Wansleben sürgős intézkedésekre szólította fel a szövetségi kormányt. „Gazdaságunk helyzete drámai, következetes válságkezelésre és gyorsabb cselekvésre van most feltétlenül szükség” – írta egy nyílt levélben.

 

A rekordmagas infláció, a nyomott fogyasztói hangulat és a vállalatok beruházási vonakodása miatt a hazai értékesítési piac miatt is aggódnak. A belföldi keresletet üzleti kockázatnak tekintő vállalatok aránya 41-ről 58 százalékra nőtt. A magas energia- és nyersanyagárak után a munkaerőköltségek jelentik jelenleg a második legnagyobb kockázatot a gépjárműgyártásban, a vállalatok 64 százaléka gondolkodik így. Ezek a cégek mégis kerülik az elbocsátásokat, mert attól félnek, hogy a gazdasági fellendüléskor nem lesz elegendő munkaerő, így a gödörből sem tudnak kimászni.

 

A német vállalatok egyébként egyre kevésbé tudják időben kifizetni a számláikat. Az Atradius hitelbiztosító a késedelmes jelentések számának növekedését regisztrálta. Ez azokra a számlákra vonatkozik, amelyeket még a felszólítások után sem fizetnek be.

 

„Ez az emelkedés a következő hetekben valószínűleg felgyorsul” – jósolta Frank Liebold, az Atradius németországi hitelbiztosítási üzletágának vezetője a Die Weltnek. „Ez egy korai mutató. Ezután általában jön a válság” – tette hozzá. Legutóbb a 2008-as pénzügyi krízis idején volt ilyen hatás. A közlekedési ágazatban és a vegyiparban a számláknak csak 55 százalékát fizetik ki a fizetési határidőn belül, 38, illetve 39 százalékuk késedelmes. Az ebből eredő magas adósságállomány következtében még az egészséges vállalatok is nehéz helyzetbe kerülnek.

 

A Creditreform hitelminősítő intézet félelmei szerint dominóhatás veszélyezteti a német cégeket, a mostani helyzet egy komoly fizetésképtelenségi hullámhoz vezethet. Ez valószínűleg 2023 első negyedévében kezdődik a szakemberek szerint.

 

A németországi családi vállalkozásokat is súlyosan érintette a rezsiköltségek drasztikus megemelkedése. A magas energiaárak miatt egyre többen kénytelenek elhalasztani tervezett projektjeiket, sőt egyes esetekben a termelést is fel kell adniuk vagy át kell helyezniük külföldre. Sokan közülük úgy látják, hogy kénytelenek leépíteni a személyzetet – derül ki az Ifo Gazdaságkutató Intézet friss felméréséből.

A tanulmány rávilágít arra, hogy a vállalatok kilencven százaléka valószínűleg emelni fogja az árakat, vagy már végrehajtotta az áremelést. A megkérdezett cégek 25 százalékánál a munkahelyek leépítésében látják az átmeneti megoldást, vagyis minden negyedik vállalkozás csak úgy tud talpon maradni még néhány hónapon keresztül, ha elküld néhány embert a társaságtól.

Borítókép: a gyártók egy része már csökkentette a termelését (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.