időjárás 6°C Ambrus 2022. december 7.
logo

Kőolajat talált a Mol Vecsés határában

Magyar Nemzet
2022.11.21. 14:37 2022.11.21. 14:57
Kőolajat talált a Mol Vecsés határában

A Mol júliusban kezdett kutatófúrásba a területen, ahol a szükséges tesztek elvégzése után bebizonyosodott, hogy eddig ismeretlen kőolajmezőt sikerült felfedezni. Az új kút napi 600 hordó termeléssel indul, későbbi tervezett 700–1000 hordós termelése mintegy tíz százalékkal növeli a Mol Magyarország és 5 százalékkal Magyarország kőolajkitermelését – közölte a társaság.

A Vecsés-2 nevű olajkút a Mol harmadik legnagyobb hozamú magyarországi kútja lett, egyedül képes kiváltani az elöregedő algyői mező teljes éves természetes hozamcsökkenését.

Az ilyenkor szükséges kúttesztelések során bebizonyosodott, hogy gazdasági hasznosításra alkalmas a kőolajtalálat, ezért a kutat november 11-én termelésbe állították. 

Drónfelvétel a vecsési olajmezőről
Forrás: Mol

 

– Minden csepp Magyarországon kitermelt kőolaj hozzájárul ahhoz, hogy csökkentsük az ország energiafüggőségét, ezért is nagy öröm számunkra ez a kutatási siker. A jelenleg termelés alatt álló készletek folyamatosan kimerülnek, ez egy természetes folyamat része. Hatalmas erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy a termelést szinten tartsuk, a Mol az elmúlt öt évben 133 milliárd forintot költött erre, ha ezt nem tennénk, évente 15–20 százalékkal csökkenne a termelésünk. Ezekben az években jelentős sikereket értünk el a hazai kutatásban, például több sekély mélységű gázmezőt találtunk és állítottunk termelésbe. A vecsési találat viszont egy nagyobb mélységű olajmező feltárását hozta, amelynek alapján a Mol további fúrásokat tervez a környéken a mező kiaknázására és a termelés fokozására – mondta Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója.

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója gratulált a cég dolgozóinak
Forrás: Mol

Kiemelten sikeres a meglévő mezők termelésének fokozása, az elmúlt öt évben mintegy háromszáz kútmunkálat történt és 16 új kút kezdett termelni. A sekélygáz-kutatási programban eddig 13 új kút állt munkába. A százmilliárdos nagyságrendű beruházások nélkül a hazai termelés a jelenlegi szint kevesebb mint felére esett volna vissza az elmúlt öt évben.

A Mol a következő öt évben csaknem 200 milliárd forintot tervez befektetni a magyarországi kőolaj-és földgázkitermelés fejlesztésébe, ennek közel 60-65 százaléka földgáz, 20-25 százaléka kőolaj célú, a maradék pedig az infrastruktúra biztonságos fenntartását, pótlását célozza.

Borítókép: kőolajat talált a Mol Vecsés határában (Fotó: Mol)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.