Nem maradnak áram nélkül a kisebb cégek

Néhány napjuk maradt arra a versenypiaci kisfogyasztóknak, hogy jelentkezzenek a veszélyhelyzeti áramellátásra. Az Energiaügyi Minisztérium által kidolgozott konstrukciónak köszönhetően január elsejétől azok is részesülhetnek áramellátásban, akik december 12-ig nem tudtak szerződést kötni a szolgáltatóval.

2022. 12. 17. 10:45
null
Berguson kerékpárüzlet és szervíz szerviz biciklibolt bicikliszerviz, Óbuda, Budapest munkás dolgozó kisvállalkozás alkalmazott 2021.09.23 fotó: Németh András Péter / Szabad Föld Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még hétfő éjfélig jelentkezhetnek veszélyhelyzeti áramellátásra a versenypiaci kisfogyasztók – hívta fel a figyelmet az Energiaügyi Minisztérium (EM). A tárca tájékoztatása szerint a jövőre egyelőre ellátatlan, az idén két GWh-nál kevesebbet fogyasztó vállalkozások, önkormányzatok, társadalmi szervezetek január elsejétől is áramhoz juthatnak. 

Az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult felhasználóknak ehhez december 19-én éjfélig kell online nyilatkozatot tenniük.

A minisztérium a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezése alapján dolgozta ki a kormányrendeletben bevezetett új konstrukciót. A veszélyhelyzeti előírások a hét elején léptek hatályba, jelentkezni negyedik napja lehet. A megoldás az olyan versenypiaci fogyasztók helyzetét rendezheti megnyugtatóan, amelyek jövő évi áramellátásukra nem rendelkeztek sem szerződéssel, sem elfogadott ajánlattal 2022. december 12-én.

– A nemzetközi energiaválság Európában mindenütt rendkívüli kihívások elé állítja a cégeket és a településeket. A kormány az új eszközzel kész biztosítani egyes versenypiaci fogyasztók jövő évi áramellátását a munkahelyek megőrzése, a közszolgáltatások zavartalansága érdekében – mutatott rá az EM. 

A veszélyhelyzeti átmeneti ellátásról január elsejétől határozatlan időre szóló szerződés alapján gondoskodik az MVM Next. A villamos energiát havonta változó áron biztosítja majd a kereskedő, kifejezetten azzal a céllal, hogy az egyéb lehetőségektől eleső kisfogyasztók jövőre se maradjanak áram nélkül. A jogosulatlanul igénylők kötbér fizetésére kötelezhetők. A megkötött szerződés két hónapon belül felmondható, például abban az esetben is, ha valaki kedvezőbb piaci ajánlatot találna.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Szabad Föld/ Németh András Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.