A kedvezményes kölcsönt keresik a gazdák

Népszerű az olcsó hitel a mezőgazdaságban – írta a VG.hu. A lap cikke szerint az elmúlt évek jelentős bővülése után tavaly is tovább nőtt az Agrár Széchenyi-kártyával rendelkező termelők és élelmiszeripari vállalkozások száma. A folyószámlahitel mellett a beruházásokhoz kapcsolódó konstrukciókat is keresik a gazdák.

Magyar Nemzet
2023. 01. 12. 20:11
null
20221129 Mezőgazdaság Őszi munka a földeken Illusztráció Fotó: Kurucz Árpád CZ Magyar Nemzet MN A képen: traktor föld termőföld Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kitart az Agrár Széchenyi-kártya (ASZK) népszerűsége a gazdálkodók és az élelmiszeripari vállalkozások körében – írta a VG.hu. A lap az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentésére hivatkozva azt írta: az előző évek tendenciájának megfelelően 2022 harmadik negyedévében tovább nőtt a mezőgazdasági cégek hiteligénye. 

A szerződések száma három százalékkal 31 752 darabra, a leszerződött összeg 3,6 százalékkal, 432,1 milliárd forintra emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

A Széchenyi-kártya-program 2011-től érhető el az agrárvállalkozásoknak, a célja pedig az, hogy stabilabbá tegye a magyar agrárium rövid távú finanszírozását. A hitelkeret további előnye, hogy – ötvenmillió forint alatt – tárgyi biztosítékra sincs szükség, a gazdálkodók gyors és egyszerűsített bírálattalt juthatnak hozzá a kedvezményes finanszírozáshoz.

Ebből is adódik, hogy az egyéni gazdaságoknak van a legtöbb folyószámlahitelük, a családi gazdaságoknak és vállalkozóknak eddig mintegy 117,9 milliárd forintot folyósítottak a bankok a programon belül, míg a mezőgazdasággal foglalkozó társas vállalkozások folyószámlahitel-állománya közel 57 milliárd forint volt a múlt év harmadik negyedének végén.

A mezőgazdasághoz hasonló arányban nőtt az élelmiszeripar szereplői által igényelt folyószámlahitel nagysága is. A teljes hitelállomány egy év alatt 3,4 százalékkal bővült. Az ágazatban tevékenykedő vállalkozások által felvett folyószámlahitel összege a múlt év harmadik negyedévének végén elérte a 36,6 milliárd forintot. 

Az elmúlt években az Agrár Széchenyi-kártya programon belül a szabadon felhasználható folyószámlahitel mellett több termék közül is választhattak a gazdálkodók. 

Az Agrár Széchenyi Beruházási hitel részeként a mezőgazdaságban tevékenykedők 43,5 milliárd forintnyi kölcsönt vettek fel, az ügyletek száma meghaladta az 1180-at. Az élelmiszeripar szereplői is élhettek a kedvezményes beruházási hitel lehetőségével. Az AKI adatai szerint 2022 szeptemberének végéig a konstrukció mintegy 3,3 milliárd forinttal járult hozzá az élelmiszeripari beruházások megvalósulásához.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.