Életbe lép az Európai Unió olajembargójának második fázisa

Február 5-én életbe lép az Európai Unió olajembargójának második fázisa, hogy ez pontosan milyen következményekkel jár, azt Hortay Olivér ismertette Facebook-videójában.

Belák Tamás
Forrás: Facebook/Magyarország Kormánya2023. 01. 28. 13:07
null
Hortay Olivér 20220916 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európát sújtó súlyos dízelhiányt az EU úgy próbálja enyhíteni, hogy másfél millió hordó üzemanyagot importál, ennek mintegy  felét Oroszországból. Egyelőre nem tudni, miként fogja pótolni az unió a kieső mennyiséget. Kína és India kerülhet szóba, de ezekből az országokból csak korlátozott kapacitás érkezhet, s az is drágábban. Mindezeken túl a kínai és indiai finomítok orosz kőolajat használnak – mondta el a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője.

Brüsszel új, februári szankciója tehát úgy sodorja veszélybe Európa energiaellátottságát, hogy az EU ugyanúgy orosz eredetű olajat fog használni, csak azt ezentúl kínai és indiai közvetítőkön keresztül, jóval drágábban vásárolja majd meg.

„Magyarország mentességet harcolt ki magának, sajnos azonban az embargó hatásai alól nem tudjuk teljesen kivonni magunkat. Mivel a zavartalan ellátáshoz Magyarország szomszédai is üzemanyag-behozatalra szorulnak, az importlehetőségek szűkülése és a költségek növekedése hazánkban is üzemanyagár-emelkedést eredményezhet” – magyarázta Hortay Olivér.

Borítókép: Hortay Olivér (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.