időjárás 1°C Angelika 2023. január 27.
logo

Nem változott az alapkamat

Magyar Nemzet
2023.01.24. 14:30 2023.01.24. 14:47
Nem változott az alapkamat

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa keddi, idei első kamatdöntő ülésén nem változtatott a jegybanki alapkamaton, az továbbra is 13 százalékon áll, és a kamatfolyosó két széle sem módosult. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak.

A jegybank legutóbb szeptember 27-én emelt alapkamatot, akkor 125 bázispontos szigorítást hajtott végre az augusztusi 100 bázispontos kamatemelés után. 

A szeptemberben megtartott ülést követően bejelentették az alapkamatemelési-ciklus leállítását. A monetáris szigorítást azonban októberben más monetáris eszközökkel folytatódott, az MNB rendkívüli bejelentéssel megemelte a rendszeresen megtartott jegybanki tenderek kamatát 18 százalékra; azonban a heti helyett azóta naponta szervezett betéti tenderek kamatát a piac irányadónak tekinti. 

A jegybank a hivatalos kommunikációjában a decemberi kamatdöntő ülést követően megerősítette: a szigorú monetáris kondíciók tartósak maradnak, az alapkamat jelenlegi szintjének fenntartása szükséges ugyanis az árstabilitás eléréséhez.

 Matolcsy György, az MNB elnöke néhány nappal ezelőtt a Gazdasági Versenyhivatal elnökével folytatott megbeszélést követően úgy nyilatkozott: az infláció mielőbbi és tartós letörése nyithat utat ahhoz, hogy a kamatok mérséklődjenek, és az alacsonyabb kamatkörnyezet támogassa az intenzív, zöld növekedési fordulatot.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Móricz-Sabján Simon)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.