időjárás 6°C Emánuel 2023. március 26.
logo

Megvannak a garanciák a Széchenyi-kártya MAX+ hitelekhez

Magyar Nemzet
2023.02.08. 15:38 2023.02.08. 15:56
Megvannak a garanciák a Széchenyi-kártya MAX+ hitelekhez

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. befogadta az első, Széchenyi-kártya-program MAX+ hitelhez kapcsolódó garanciakérelmeket, és meg is kezdte a garanciavállalási nyilatkozatok kiadását. Ezzel a kormány által tavaly év végén meghirdetett, a kis- és középvállalkozások finanszírozási lehetőségeit kedvezményes kamatozással segítő program teljessé vált.

A tavaly év végén meghirdetett Széchenyi-kártya-program MAX+ hitelért sikeresen pályázó első vállalkozások már meg is kapták a hiteleikhez a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.  garanciavállalási nyilatkozatát – közölte szerdán a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.

A háború és a szankciók miatt felszökő infláció és a magas kamatok nagymértékben megnehezítik, helyenként ellehetetlenítik a hazai kis- és középvállalkozások (kkv) finanszírozási forráshoz jutását. Ezért a kormány úgy döntött, hogy a 2022-es évhez képest idén megduplázza, 290 milliárd forintra emeli a hazai kisebb méretű cégek legnépszerűbb hitelprogramjának, a Széchenyi-kártya-programnak a költségvetési támogatását.

A konstrukció keretében a hazai kkv-k maximum ötszázalékos éves hitelkamat mellett vehetnek fel folyószámla-, likviditási-, valamint beruházási hitelt működésük biztosítására, vagy új fejlesztéseik finanszírozására. Ahhoz, hogy a termék a vállalkozások minél szélesebb körének elérhető legyen, a Kavosz Zrt. által koordinált Széchenyi-kártya-program MAX+ hiteleihez automatikusan kapcsolódik a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. készfizető kezességvállalása.

Ehhez a kormány további 1 százalékpontos díjtámogatást biztosít – részletezi a közlemény.

Ennek köszönhetően a vállalkozások a választott hitelkonstrukciótól függően évi 0,25–0,6 százalékos kezességvállalási díj mellett válnak számottevően hitelképesebbé a kölcsönt folyósító hitelintézetek számára.

Január vége óta folyamatosan írjuk alá a Széchenyi-kártya-program MAX+ termékekhez kapcsolód garanciaszerződéseket, amivel az ügyletek teljessé válnak, és az érintett vállalkozások hozzájuthatnak az igényelt kölcsönhöz 

– jelentette ki Búza Éva, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója. 

A Széchenyi-kártya-program MAX+-hoz kapcsolódó hitelintézetekkel a Garantiqa gyorsított ütemben kötötte (vagy köti) meg az új szerződéseket, ennek következtében a következő hetektől számottevően felfut majd a Széchenyi-kártya-program MAX+-hoz kapcsolódó garanciavállalás.

Búza Éva hangsúlyozta: 

a garanciaintézmény az indulása óta stabil partnere a Széchenyi-kártya-programnak, az elmúlt évben közel 28 ezer hitelszerződéshez kapcsolódó garanciaszerződést kötöttek a hazai kis- és középvállalkozásokkal, aminek köszönhetően 1289 milliárd forint értékű kedvezményes kamatozású kölcsön tudta segíteni az érintett kkv-k működését.

A Széchenyi-kártya-programot koordináló Kavosz Zrt. adatai szerint a 2002-es indulásától napjainkig már több mint 600 ezer hitelkérelmet fogadtak be, aminek révén megközelítőleg 6000 milliárd forint kedvezményes finanszírozási forráshoz jutottak a hazai kkv-k.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Róka László)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.