Mire érdemes figyelni a babaváró támogatás mellett?

A konstrukció egy hosszú távú elköteleződés, amikor számolni kell a váratlan eseményekkel is.

Magyar Nemzet
2023. 02. 08. 18:21
babaváró gyermek család kismama
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány 2024. december 31-ig, változatlan feltételek mellett meghosszabbította a babaváró kölcsön igénylésének lehetőségét a házasságban élő és a következő öt évben gyermekvállalást tervező párok számára. A maximálisan tízmillió forint összegű szabad felhasználású hitel végig kamatmentes, ha az első öt évben legalább 12 hetes várandósságot igazol a házaspár. A második és harmadik gyermek születésekor pedig részleges, illetve teljes tartozáselengedést kapnak a szülők. A Bankmonitor.hu azonban a tudatosság és felelősség jegyében, néhány, a babaváró kölcsönhöz kapcsolódó kérdéskörre is felhívja a figyelmét.

A babaváró kölcsön kedvező jellemzője, hogy a feltételek teljesülése esetén a húszéves futamidő során végig 50 ezer forintot el nem érő törlesztőrészlettel lehet számolni. 

Ugyanezt a tízmillió forintot az ingatlanfedezetes, szintén szabad felhasználású hitel esetében – amelynek kamata jelenleg 10-13 százalék között mozog, futamideje húsz év – havi 100-120 ezres törlesztőrészlettel lehetne elérni. 

Ugyanakkor a konstrukció egy hosszú távú elköteleződés, amikor számolni kell a váratlan eseményekkel épp úgy, mint az örvendetes jövővel. Egy súlyos baleset vagy tartós fizetésképtelenség komoly bajba sodorhatja az egész családot a törlesztés szempontjából. Továbbá azt a forgatókönyvet sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy amennyiben nem jelentkezik a gyermekáldás a hitelfelvételt követő öt évben, akkor az állam által átvállalt hitelkamatot – két-hárommillió forintot – egy összegben ki kell fizetnie a párnak.
A szakportál ezért azt ajánlja, hogy

amikor a fiatal pár felveszi a babváró kölcsönt, akkor ezzel együtt mindketten kössetek hitelfedezeti biztosítást is. Így, ha egyikükkel történik valami, a másik nem kerül anyagilag lehetetlen helyzetbe a hitel miatt. 

Ez a fajta biztosítás haláleset, maradandó egészségkárosodás, keresőképtelenség és munkanélküliség alkalmával nyújt az ügyfélnek, illetve a családjának segítséget. Halál vagy maradandó egészségkárosodás esetén a biztosítótól kapott összeggel végtörleszthető a hitel.

A hitelfedezeti biztosítást pedig érdemes kiegészíteni a kritikus betegségekre vonatkozó kockázati életbiztosítással. 

A fiatalabb korosztályt is érintik ezek a betegségek, ráadásul az életkor emelkedésével egyre növekszik ezek kockázata. Fontos tudni, hogy a már korábban felvett babaváró kölcsön mellé utólag is van lehetőség bankfüggetlen hitelfedezeti biztosítást kötni.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Teknős Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.