időjárás 20°C Félix 2023. június 9.
logo

A kormány meghosszabbítja a betéti kamatsapkát

Magyar Nemzet
2023.03.22. 18:50 2023.03.22. 19:31
A kormány meghosszabbítja a betéti kamatsapkát

A kormány korábbi döntése értelmében 2022. november 22-től egyes intézményi befektetők, pénztárak, lakás-takarékpénztárak, biztosítók, befektetési alapok és a legalább húszmillió forintot elhelyező lakossági ügyfelek a kereskedelmi bankoknál elhelyezett látra szóló és legfeljebb egyéves futamidejű betétjeik után nem kaphatnak magasabb kamatot a 3 hónapos diszkont-kincstárjegy aukciós átlaghozamának mértékénél – idézte fel közleményében a Gzadaságfejlesztési Minisztérium (GFM). Majd hozzátették: egyes intézményi befektetők kihasználták a helyzetet, és olyan jövedelemre tettek szert, amely a jelenlegi helyzetben nem indokolt, ugyanis kockázatmentesen realizálták akár a 18 százalékos jegybanki irányadó kamatot. 

Az aránytalan gazdagodás további elkerülése miatt a GFM közleményben jelezte, hogy a kormány ezt a határidőt 2023. június 30- ig meghosszabbítja, valamint a gazdaság védelme érdekében ezzel egyidejűleg megtiltja a jegybanki diszkontkötvények korlátozás nélküli átruházását. Az intézkedés megakadályozza a méltánytalan jövedelemszerzést akár a betéti tendereken, akár a jegybank által újonnan bevezetett diszkontkötvényeken keresztül.

Mindez hozzájárul a hitelezés és állampapír-forgalmazás zavartalanabb működéséhez, a források gazdaságba történő átirányításához.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.