Beragadt az infláció az eurózónában

A nemzeti adatok közlése előtt készült elemzői konszenzus jóval nagyobb csökkenést vetített előre

Magyar Nemzet
2023. 03. 02. 14:45
A,Combination,Of,Different,Euro,Banknotes,And,Euro,Coins,As
2159940093 Fotó: Photofex_AUT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután a legnagyobb európai gazdaságok már közölték februári inflációs adataikat, csütörtökön kijöttek az euróövezet egészének a számai is, és megerősítették: az energiaválság enyhülése ellenére makacsul tartja magát az infláció. Letörni az Európai Központi Bank (EKB) kötelessége, ez pedig azt jelenti, hogy az európai uniós gazdaság idei teljesítményét megítélő, év eleji optimizmus eltúlzott lehetett – írja a VG.hu.

Az eurózóna fő éves inflációs rátája némi enyhülést mutatott, ami a héten közölt francia, spanyol és német adatok ismeretében akár pozitív fejleménynek is lenne tekinthető: a januári 8,6 százalékról 8,5 százalékra ereszkedett. Már negyedik hónapja tart a mérséklődés a több évtizedes rekord októberi 10,6 százalékról. 

Csakhogy a nemzeti adatok közlése előtt készült elemzői konszenzus ennél jóval nagyobb csökkenést vetített előre, 8,2 százalékra várták az árindexet. A szintén csütörtökön közzétett olasz adatok érzékelhető csökkenést mutatnak, 10-ről 9,2 százalékra, de az elemzők az esetükben is alacsonyabb, 8,8 százalékos szintet jeleztek előre. 

Ráadásul a változékony élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt maginfláció – amely az EKB számára még fontosabb, mint a fő adat – 5,3 százalékról 5,6-re ugrott fel, pedig az elemzők változatlan rátát reméltek. Ez a mutató a nyár óta szinte szakadatlanul emelkedik – júniusban még 3,7 százalék volt –, pedig az EKB épp azóta kezdett kamatemelésbe, és az irányadó kamat a nulláról három százalékra emelkedett.

Borítókép: Illusztráció   (Fotó: Photofex/AUT)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.