időjárás 23°C Róbert 2023. június 7.
logo

Csökkenések februárban a pesti parketten

Magyar Nemzet
2023.03.01. 14:33 2023.03.01. 14:42
Csökkenések februárban a pesti parketten

A lendületesen induló januárhoz képest apró megtorpanás következett a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) februárban. Az év második hónapjában is az OTP Bank papírjaival kereskedtek a legnagyobb, 86,8 milliárd forintos értékben. A hónap kiemelkedő eseményének a BÉT Legek díjátadó bizonyult, amelyen a Budapesti Értéktőzsde 24 kategóriában díjazta a tőkepiac kiemelkedő teljesítményeit.

A januári növekedést követően a február már inkább bizonytalanságot hozott mind az amerikai, mind az európai tőzsdéken. A határidős piacok arra számítottak, hogy a Fed irányadó kamatlába öt százalék alatt marad, az amerikai központi bank a jelentésében azonban enyhén öt százalék fölötti kamatszintet várt. A kamatszint magasabb értéken való stagnálását valószínűsíti a vártnál rosszabb amerikai inflációs adat is, amely negatív hatással volt a befektetői hangulatra és a vezető tőzsdeindexekre – írja a Figyelő.hu a Budapesti Értéktőzsde közlése alapján.

A pesti börze elsődleges indexe, a BUX index a hónap első felében folytatta az év első hónapjára jellemző növekedési tendenciát, az amerikai tőzsdék visszaesése azonban az európai, így a magyar piacra is hatással volt. A BUX index végül 1,2 százalékos, mérsékelt csökkenéssel, 44 780 ponton zárta a februárt. Legmagasabb értékét a hónap közepén érte el, ekkor 46 386,22 ponton állt a mutató.

A blue chipek piacán töretlenül az OTP Bank áll az élen, a bankpapír részvényeivel 86,8 milliárd forint értékben folyt a kereskedés februárban. A dobogó további sorrendje is változatlan maradt, a második helyen 34,1 milliárdos forgalommal a Richter, harmadik helyen pedig a Mol állt 24 milliárd forinttal. A mid-capek között a Kulcs-Soft, a középvállalati kibocsátók közül pedig az ASTRASUN Solar zárt különösen eredményes hónapot, előbbi 27,1, míg utóbbi 11,8 százalékos növekedést könyvelhetett el februárban.

A hónap kiemelkedő eseménye a február 23-án megrendezett BÉT Legek díjátadó rendezvény volt, amelyen a Budapesti Értéktőzsde az elmúlt év kiemelkedő tőkepiaci szereplőit díjazta. Az ünnepélyes gálaeseményen a BÉT 24 kategóriában díjazta a legjobban teljesítő tőkepiaci szereplőket, amelyek között hat új kategória is helyet kapott. Februárban sor került az év első kereskedésindító csengetésére is, a középvállalati piac, a BÉT Xtend dinamikus növekedése az okosotthonrendszereket fejlesztő Chameleon Smart Home Nyrt. tőzsdére lépésével folytatódott.

Az azonnali részvénypiac a januári mérsékelt eredményt követően tovább csökkent februárban, 151 milliárd forintos összforgalommal zárta a hónapot, amely kereskedési napokra vetítve átlagosan 7,5 milliárd forintot jelent.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kallus György)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.