Következő mérkőzések
Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Kemény tárgyalásokra számít az agrárminiszter

Nehéz tárgyalások kezdődtek meg Brüsszelben, a mezőgazdasági és halászati tanács mai ülésén az Ukrajnából beáramló olcsó gabona okozta problémák kerülnek terítékre. A hazai agrárminiszter jelezte: bízik abban, hogy az agrárbiztos megnyitja a mezőgazdasági tartalékot és rendkívüli támogatást biztosít minden határ menti tagállam termelőinek.

2023. 03. 20. 12:10
Eperjeske, 2022. július 22. Egy széles nyomtávú ukrán szerelvény kukoricaszállítmányának átrakodása az Eperjeske átrakó pályaudvaron 2022. július 22-én. Az Ukrajnából vasúton érkező gabonaszállítmányt normál nyomtávú szerelvényekre vagy tehergépkocsikra rakodják a gépesített átrakó állomáson. MTI/Vajda János Fotó: Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság javaslatára várnak a gazdák, az olcsó ukrán gabona beáramlása ugyanis komoly problémákat okoz a határ menti tagállamoknak. Az uniós mezőgazdasági és halászati tanács brüsszeli ülése előtt Nagy István agrárminiszter elmondta: egyértelmű, hogy a beáramló olcsó import hatalmas gondokat okoz az Ukrajnával határos államokban, így Magyarországon is. 

 

– Fontos Ukrajna megsegítése, azonban a feltételek és korlátok nélküli import tönkreteszi a határ menti gazdálkodókat. Az az érzésünk, hogy ugyanaz történik, mint a szankciók esetében: az EU több kárt okoz vele saját magának – hívta fel a figyelmet videóüzenetében a tárcavezető.

 

Nagy István emlékeztetett arra, hogy az EU 27 tagállamának egyhangú politikai döntése volt, hogy az Ukrajnában rekedt mezőgazdasági termékek kijuttatását szárazföldön, szolidaritási folyosókon segíti. Ennek eredeti célja az volt, hogy megkönnyítse az ukrán mezőgazdasági termékek kijutását a háború sújtotta országból, azok harmadik országokba történő eljutását, és nem az, hogy zavarokat okozzon a belső piacokon. Márpedig az elmúlt hónapok tapasztalatai szerint ez utóbbi a helyzet, a közös szolidaritás árát a határ menti országok mezőgazdasági termelői fizetik meg.

 

– Bízom benne, hogy az EB ma egy olyan javaslatot tesz le az asztalra, amely képes lesz ezt a helyzetet kezelni. Mivel a bizottság az Ukrajnának tavaly óta biztosított vámmentesség meghosszabbítását szorgalmazza, ezért azt reméljük, hogy az agrárbiztos megnyitja a mezőgazdasági tartalékot és rendkívüli támogatást biztosít a határ menti tagállamok termelőinek – mutatott rá.

 

Nehéz tárgyalásokra számít a miniszter, mivel egyes hírek szerint Brüsszel nem minden határ menti tagállamnak kíván támogatást adni. 

– Ha Magyarország nem részesül a támogatásokból, az egyértelmű diszkriminációnak minősül és újabb bizonyítéka Brüsszel realitásokat teljesen nélkülöző politikájának. Ezt határozottan el fogom utasítani a magyar gazdák nevében – szögezte le Nagy István.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Vajda János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.