Megkezdődtek a tavaszi munkák

Jól jelzi a tavasz eljöttét, hogy országszerte egyre több helyen látni munkagépeket a termőföldeken – adta hírül a VG.hu. Bár a vetés még várat magára, a gazdák a tavaszi fejtrágyázást már elvégezték, s idén a műtrágyaárakat is elfogadhatónak tartja a termelők többsége.

Magyar Nemzet
2023. 03. 17. 6:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ígéretesen indul a szezon a hazai szántóföldi növénytermesztésben, a termőföldeken megkezdődtek a tavaszi munkálatok – írta a VG.hu. 

A lap cikke szerint bár az év eleji csapadékos időjárás miatt az ország egyes részein a tavalyi aszály után a belvíz miatt fájhatott a gazdák feje, a szeles, napos időjárásnak köszönhetően az elmúlt hetekben csökkent a belvízzel érintett terület nagysága. Így a termelők is egyre több helyen tudnak rámenni a földekre és megkezdeni a tavaszi előkészületeket. 

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke a VG.hu-nak elmondta: egyelőre még csak a próbamunkák kezdődtek meg, a következő hetekben azonban várhatóan országszerte egyre több helyen találkozhatunk majd traktorokkal és munkagépekkel.

 – A tavaszi fejtrágyázás már korábban elkezdődött, a jelenlegi műtrágyaárakat pedig elfogadhatónak tartják a termelők – hívta fel a figyelmet a GOSZ elnöke. 

Az őszi vetések állapotával kapcsolatban egyelőre nem kívánt nyilatkozni a szakember, az országos felmérés ugyanis még nem ért véget. Az eredmények néhány héten belül készülnek el. A tavaly decemberi határszemlék szerint ígéretes a vetések állapota, a gazdák bizakodva tekinthetnek az idei szezon elé. A gazdálkodók mintegy 180 ezer hektáron vetettek őszi káposztarepcét, az őszi búza vetésterülete pedig egymillió hektárra tehető. Ezenfelül mintegy 335 ezer hektáron került a földbe őszi árpa, és ­73-75 ezer hektáron tritikálét is vetettek a termelők. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.