Sértődött-e a jegybank elnöke?

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az MNB 2021-es üzleti jelentését ismertette az Országgyűlés szerdai ülésén.

Magyar Nemzet
2023. 03. 08. 11:22
MATOLCSY György
Budapest, 2023. március 8. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke elõterjesztõként felszólal az MNB 2021. évrõl szóló üzleti jelentése és beszámolója, valamint az MNB 2021. évrõl szóló határozati javaslat együttes általános vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2023. március 8-án. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elvi ellentét van a jegybank és a kormány között – fogalmazott Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2021-es üzleti jelentését ismertetve az Országgyűlés szerdai ülésén. Az MNB elnöke a találgatások elé menve kijelentette: nem sértődött, nem frusztrált, és nem is veszett össze a miniszterelnökkel. Ez utóbbi mondatával minden bizonnyal arra a korábbi hírre utalt, miszerint a jegybank azt szerette volna elérni a kormánypártoknál, hogy a parlamenti többség úgy módosítsa a jogszabályokat, hogy Matolcsy György élete végéig, de minimum 2031-ig a Magyar Nemzeti Bank elnöke maradhasson.. A kormánypártok ezt elutasították, ezért információk szerint ennek a személyes sérelemnek tudhatók be az MNB elnökének a kormány gazdaságpolitikáját súlyos kritikával illető korábbi mondatai.

A jegybankelnök az üzleti jelentést ismertetve most így fogalmazott: meg kell előzni, hogy 2030-ban utódaink feltegyék a kérdést, hogy miért nem sikerült, hol és hogyan tévesztettünk utat. 

– A 2021-es évben a kormány, „eleresztette az egyensúlyt” , és utána jött 2022-ben a háború, a szankciók, a brüsszeli csatározások, de már előtte, 2021-ben elindult a negatív gazdaságpolitikai fordulat – jelentette ki Matolcsy György, hozzátéve: még nem látható, hogy 2023-ban ezt az úttévesztést képesek-e módosítani. – Elvileg igen, mert megtették korábban többször is – értékelt.

Borítókép: Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (Fotó: MTI/Kovács Attila)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.