Az Országgyűlés előtt Lázár János beruházási törvényjavaslata

Megkezdődhet az új beruházási kerettörvény parlamenti vitája, miután az erről szóló tervezet felkerült az Országgyűlés honlapjára. A jogszabály egyik nem titkolt célja, hogy csökkenjen a magyar építőipar külföldi függősége és erősödjön a hazai vállalkozások szerepe az ágazatban.

Magyar Nemzet
Forrás: VG.hu2023. 04. 19. 17:56
FÓNAGY János; LÁZÁR János
Budapest, 2023. február 27. Lázár János építési és közlekedési miniszter (b) és Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára szavaz az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. február 27-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felkerült a parlament honlapjára a Lázár János építési és közlekedési miniszter nevével fémjelzett beruházási törvényjavaslat – írta meg a vg.hu. A T/3677 nevű iratot 2023. április 19-én vették tárgysorozatba, ezzel a parlament megvitathatja az új állami beruházásokról szóló jogszabályt. Erről a tárcavezető tavaly októberben az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) konferenciáján úgy nyilatkozott, hogy az egy kifejezetten patrióta kerettörvény lesz, amelyben nemcsak az ár a döntő, hanem ötven százalékban társadalmi szempontokat is figyelembe fognak venni.

 

A miniszter korábban arról beszélt, hogy több mint 700 javaslatot kapott szakmai oldalról, 27 építési szakmai szervezet kereste fel, és ült le tárgyalni velük. A jogszabály növelné az állami építési beruházások hatékonyságát, valamint erősítené a stabilitást és a kiszámíthatóságot a megvalósításoknál annak érdekében, hogy Magyarország a sikeres állami beruházások területén 2030-ra Európa élmezőnyébe kerüljön.

 

Az Építési és Beruházási Minisztérium egy protekcionista szemléletű törvényt kíván alkotni, amellyel csökkentené a magyar építőipar külföldi függőségét és erősítené a hazai vállalkozások szerepét az ágazatban. Szintén újdonság, hogy véget vetne az egyajánlatos közbeszerzéseknek, ennek alapján, ha nem nyújtanak be legalább egy érvényes ajánlatot, akkor az építtető állami beruházásért felelős miniszter, mint ajánlatkérő köteles eredménytelennek nyilvánítani az eljárást.

Borítókép: Lázár János építési és közlekedési miniszter (b) és Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára szavaz az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. február 27-én.
(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.