Csökkenhet az afrikai sertéspestis miatt korlátozás alá eső terület

Újabb előrelépést érhet el hazánk a betegség elleni harcban.

Magyar Nemzet
2023. 04. 14. 9:00
Klein-Auheim, 2020. szeptember 24. Vaddisznó fekszik a földön az Alte Fasanerie Vadasparkban a németországi Hanau város közelében lévõ Klein-Auheimben 2020. szeptember 24-én. A német mezõgazdasági minisztérium szeptember 10-én bejelentette, hogy elérte az afrikai sertéspestis Németországot, a sertéseknek halálos kórt okozó vírust (ASP) egy vaddisznótetemben mutatták ki az ország keleti részén fekvõ Brandenburg tartományban, a lengyel határtól néhány kilométerre. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több vármegyét érintően kezdeményezte az afrikai sertéspestis miatt életben lévő korlátozások eltörlését a Nébih – adta hírül a VG.hu

 

A lap cikke szerint a hatóság Bács-Kiskun vármegyében öt, Csongrád-Csanád vármegyében pedig az összes, azaz hét magas kockázatú vadgazdálkodási egység esetében javasolta a kockázati besorolás megszüntetését. Emellett Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében hat, Békés vármegyében pedig 14 fertőzött vadgazdálkodási egység esetében kérték a kockázati besorolás enyhítését. 

 

A hatóság szerint a fertőzött terület csökkenése jelentős előrelépést jelentene a betegséggel folytatott harcban. Bizonyítaná, hogy a védekezésre fordított erőfeszítéseknek van értelmük és eredményük, tehát érdemes kitartóan és következetesen végezni azokat. Nem mellékes az sem, hogy a korlátozások megszüntetésével az érintett területeken működő sertéstelepek és húsüzemek ismét korlátozások nélkül vagy enyhébb feltételekkel forgalmazhatnák a terméküket. 

– A fertőzött területek csökkentéséhez szükséges tanulmányt és annak szakmai megalapozottságát alátámasztó vizsgálati eredményeket megküldtük az Európai Bizottságnak, a brüsszeli szakemberek jelenleg annak értékelését végzik. A korlátozások feloldása ezt követően várható – mutatott rá a Nébih.

 

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.