Jó hírt kaptak a tejtermelő gazdaságok

A tejhasznosítású szarvasmarhát tartók mintegy 28 milliárd forintos támogatásban részesülnek.

Magyar Nemzet
2023. 04. 05. 13:16
mezőgazdaság, tejipar, tej, tehén, tehenészet, állat Fotó: KURUCZ ÁRPÁD
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb támogatást kapnak a tejhasznosítású szarvasmarhát tartó gazdák, a most megjelent konstrukció kerete 28 milliárd forint. A támogatást május elsejétől igényelhetik az állattartók. 

Nagy István agrárminiszter jelezte: a felhívásban rendelkezésre álló forrásokat a már jelenleg is futó hasonló támogatás folytatásaként a nőivarú, tejtermelő szarvasmarhák tartása esetén lehet majd igénybe venni. 

Az alaptámogatáshoz kapcsolódó kötelezettségeket minden igénylőnek vállalnia kell. Így az állatsűrűségre, a gondozói felügyeletre, valamint a fejési technológiára és a preventív beavatkozásokra vonatkozó előírásoknak is eleget kell tenni. A kiegészítő támogatásokhoz kapcsolódó előírások önkéntesek.

– A kötelezettségek betartásával az állatok általános jóléte javul, viszont az állattartás költségei ezzel párhuzamosan emelkednek. Ezért a megnövekedett többletköltségek kompenzálását célozza a támogatási konstrukció – mutatott rá a tárcavezető. 

Kérelmet minden olyan mezőgazdasági termelő benyújthat, aki a nyilvántartási rendszerekben az állatok tartójaként bejegyzett állattartóként szerepel, és akinek tenyészetei maradéktalanul megfelelnek a hatályban lévő állatjóléti előírásoknak, illetve a felhívásban részletezett feltételeknek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.