Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. június 25.
Lengyelország
Hollandia
18:002024. június 25.
Ausztria

Népszerűek az agrárhitelek

A múlt évben sem csökkent a mezőgazdaságban működő vállalkozások és egyéni gazdaságok hitelfelvételi kedve, az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint tavaly ismét két számjegyű bővülést mutatott az agrárhitelek állománya. A legtöbb termelő folyószámlahitelt igényelt, ugyanakkor a beruházási célú kölcsönök is kelendők voltak.

2023. 04. 12. 5:55
20200423 MN Hajdú-Bihar Megye mezőgazdaság illusztráció Magyar Nemzet fotó:Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a pénzintézetek és a gazdálkodók részéről is óvatosság érezhető a hitelfelvételekkel kapcsolatban, az elmúlt évben így is két számjegyű bővülést ért el a mezőgazdaság hitelállománya. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentése szerint az előző évhez képest 120 milliárd forintot meghaladó mértékben, mintegy 13,4 százalékkal nőtt az agrárcégek és egyéni gazdálkodók hitelállománya, amely 2022 végén 1020,7 milliárd forint volt.

A legtöbb új hitelt az agrárcégek igényelték, a társas vállalkozások összességé­ben 246,1 milliárd forint hitelösszeget vettek fel 2022-ben, ami 30,1 milliárd forinttal, 13,9 százalékkal haladja meg az előző évi szintet. 

Tavaly az állattenyésztők voltak a legaktívabb hitelfelvevők, az ágazat új hiteleinek értéke 22,4 milliárd forinttal nőtt egy év alatt. Az AKI szerint ezen belül is meghatározó volt a sertéstenyésztés új hiteleinek növekedése, amelyek értéke 17,0 mil­liárd forinttal haladta meg az előző évit. Az egyéni gazdaságok tavaly összesen 133,8 milliárd forint értékben kötöttek hitelszerződést, ami 16,9 milliárd forinttal haladja meg a 2021-es szintet.

Az állattartó gazdaságok vették fel a legtöbb új hitelt az elmúlt évben. Fotó: Havran Zoltán


A termelők körében egyértelműen a folyószámlahitelek voltak a legkelendőbbek. A társas vállalkozások 16,1 mil­liárd forinttal több folyószámlahitelt igényeltek tavaly, ami 47,2 százalékos növekedésnek felel meg. Az egyéni gazdaságok 43,2 százalékkal növelték a folyószámlahitelek összegét, tavaly mintegy 21 milliárd forint értékben kötöttek szerződést a pénzintézetekkel. 

A beruházási célokra 14 milliárd forint új kölcsönt vettek fel az agrárcégek, míg az egyéni gazdaságok fejlesztéseinek megvalósítását mintegy 10,7 milliárd forintnyi új hitel segítette, ami 28,1 százalékos növekedésnek felel meg. 

A kedvezőtlen kamatkörnyezet miatt a legtöbb termelő a támogatott konstrukciókat kereste. A kedvezményes hitelkonstrukciók közül az Agrár-Széchenyi-kártya (ASZK) folyószámlahitel volt a legnépszerűbb, amely a mezőgazdaság hitelállományának 17,2 százalékát adta a múlt év végén. Az előző évek tendenciájának megfelelően a múlt év utolsó negyedében is tovább nőtt a mezőgazdasági vállalkozások ASZK-folyószámlahitel keretein belül benyújtott hiteligénye, a növekedés üteme az előző év azonos időszakához képest lassult. A szerződések száma 13,3 százalékkal 32 210 darabra, a leszerződött összeg 18,7 százalékkal 439,7 milliárd forintra emelkedett az év végére.

A folyószámlahitelek mellett a gazdálkodók az elmúlt évben már a beruházásaikhoz is igényelhettek Agrár-Széchenyi-kártyát. Az AKI adatai szerint az Agrár-Széchenyi beruházási hitel állománya 47 milliárd forint volt a múlt év végén, ami 1337 hitelügylethez kapcsolódott. 

Az orosz–ukrán háború és a tavalyi rendkívüli aszály tovább rontotta a gazdák likviditását, nem csoda tehát, ha a kezességvállalás szerepe tovább erősödött az elmúlt évben. A mezőgazdaság garantált hitelállományában az elmúlt öt évben dinamikus emelkedés volt megfigyelhető, ami 2022 negyedik negyedévé­ben tovább folytatódott: a garantált hitelek összege 23 százalékkal, 75,1 milliárd forinttal haladta meg az előző évit. A teljes garantált hitelállomány így 2022 végén meghaladta a 401 milliárd forintot.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.