Krumplinagyhatalom lehet Magyarország

Jelentős forrásokhoz juthatnak a hazai burgonyatermesztők.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 27. 15:32
burgonya
Close up of farmer holding crop of organic potatoes (Photo by Monty Rakusen / Cultura Creative / Cultura Creative via AFP) Fotó: AFP/Monty Rakusen
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soha nem látott mértékű, 80 százalékos nemzeti kiegészítő finanszírozást biztosít a 2027-ig tartó uniós költségvetési ciklus forrásaihoz Magyarország– közölte Nagy István agrárminiszter. 

A közös agrárpolitika átmeneti éveinek mondott 2021-ben és 2022-ben nagyszabású beruházási programot indított a kormány, amelyben 1500 milliárd forint forráskerettel hirdetett meg új pályázati felhívásokat a burgonyatermesztőknek is.

Az elsődleges feladat a gazdálkodók fizetőképességének biztosítása, a versenyképesség fenntartása, valamint az ágazat átfogó modernizációja. Mindez azért kell, hogy az ágazat kihasználja a benne lévő lehetőségeket és megőrizze a magas szintű élelmezésbiztonságot. Az elmúlt hónapokban újabb 414 mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházás részesült csaknem 181 milliárd forintban. 

Az agrárium fejlesztésére rendelkezésre álló soha nem látott mértékű forrás a Megújuló vidék, megújuló agrárium programban tehát meghatározott stratégiai irányok mentén, a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszer-termelés teljes modernizációjára lehetőséget nyújt – ismertette a miniszter. 

Az ágazat olyan kiemelt támogatást kapott, amely elősegítette a precíziós gazdálkodási technológiákra történő átállást, a mezőgazdasági vízgazdálkodási beruházásokat és az öntözési közösségeket.

Nagy István hangsúlyozta, hogy a hazai burgonyatermesztés prototípusává válhat a legmodernebb precíziós gazdálkodási technológiák és innovatív analitikai módszerek alkalmazásával. 

Az ágazat számára további segítséget jelent a hamarosan megjelenő Bemutatóüzemek támogatása című felhívás is. Ebben a fajtakísérletet vagy -kitermesztést végző kutatóintézetek, állomások fenntartói, tulajdonosai is jogosultak lesznek forrásokra.

Borítókép: illusztráció (Fotó: AFP/Monty Rakusen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.