Szentendre Regionális Déli Vízbázis megóvása érdekében végzett kármentesítés (x)

2023. év végén zárul az utóbbi évek legnagyobb jelentőségű környezeti kármentesítéseinek egyike, a Szentendre Regionális Déli Vízbázis megóvása érdekében végzett kármentesítés (KEHOP-3.3.0-15-2021-00010) elnevezésű projekt.

2023. 07. 28. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A projekt kedvezményezettje, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság alkotta konzorcium hazai és uniós források felhasználásával, a pályázati felhívással összhangban, a vízbázis védelmében végzi a felszín alatti vizek szennyezettségének csökkentését. A projekt végrehajtásával a vízbázisról 14 település lakossága tudja a továbbiakban is biztonsággal fogyasztani a Duna-parti kútsorról érkező vizeket. A műszaki beavatkozást az elsőfokú környezetvédelmi hatóság által kiadott határozat alapján végzi el a beavatkozásra kötelezett Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság.

A szennyezett terület Szentendre déli részén helyezkedik el, a Szentendrei-Dunába betorkolló Dera-patak bal és jobb partján. A bal parton ipari terület, a jobb parton pedig a volt szovjet laktanya területe található. A feltárt szennyezőanyagok (klórozott szénhidrogének) az élő szervezetre káros hatással vannak. Az ártalmatlanításhoz az Európai Unió és a Magyar Állam biztosított forrást.

PRB fal kiépítési munkálatai - talajkeveréses injektálás. Fotó: KDVVIZIG

A kármentesítést a közbeszerzési eljárás eredményeként kiválasztott Békés Drén Kft. végzi. A műszaki beavatkozás, kármentesítés során a felszín alatti, szennyezett rétegekbe olyan anyagokat juttatnak le (nulla vegyértékű vas, mikrobiológiai segédanyagok és baktériumok), melyek bontják a szennyezést okozó klórozott szénhidrogéneket.

További feladatai még a kármentesítéshez kapcsolódó tervezési feladatok elvégzése, a beavatkozás hatékonyságát vizsgáló, a teljes területet lefedő monitoring rendszer üzemeltetése és az utómonitoring terv elkészítése, engedélyeztetése, továbbá a kapcsolódó létesítmények megvalósítása.

Az egészséges ivóvíz biztosítása nemcsak az ember egészségének megóvása, hanem a környezetre gyakorolt kockázatok csökkentése szempontjából nemzetgazdasági jelentőségű. A beavatkozásnak köszönhetően a Szentendre Regionális Déli Vízbázis megóvása teljesül és így az érintett településeken – Budakalász, Csobánka, Pilisborosjenő, Piliscsaba, Pilisjászfalu, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pilisvörösvár, Pomáz, Solymár, Szentendre, Tinnye és Üröm – élő 120 ezer ember továbbra is biztonsággal fogyaszthatják a Duna-parti kútsorról érkező vizet.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.