Az infláció elleni harcnak csökkenő gazdasági növekedés az ára + videó

Ha a reálbérek növekednek, a fogyasztás is nőni fog, ami a GDP nagyon fontos összetevője.

MAGYAR NEMZET
Forrás: HÍR FM2023. 08. 19. 14:34
null
Budaörs, 2023. július 12. Az árusítótér ártájékoztató táblákkal az idén július elsején indult online árfigyelõ rendszer kapcsán tartott sajtótájékoztató napján a budaörsi Tesco bevásárlóközpontban 2023. július 12-én. Az online árfigyelõ rendszer hatékony fejlesztésnek bizonyult az infláció letörésére, arra, hogy "hatékonyan vegyük föl a szankciós inflációval szemben a versenyt" – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ. MTI/Lakatos Péter Fotó: Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A most tapasztalható gazdasági visszaesés az inflációval hozható összefüggésbe – mondta el Az igazság órájában, az Alapjogokért Központ és a Hír FM közös műsorában Szakáli István Loránd. Az az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány stratégiai igazgatója a második negyedéves GDP-adatokkal kapcsolatban kifejtette: azért csökkent a gazdasági növekedés, mert harcolunk az infláció ellen, az infláció elleni harcnak ez az ára.

– A jó hír, hogy túl vagyunk a nehezén – fejtette ki Szakáli István Loránd. – Túl vagyunk azon az időszakon, amikor a gazdasági növekedés ellen ható tényezők domináltak, az idei évnek a második felében a növekedést elősegítő folyamatokat fogunk tapasztalni. Ezek közül a legfontosabb a csökkenő infláció – fejtette ki. – Ha csökken az infláció, akkor esély van arra, hogy a reálbérek növekednek, ha a reálbérek növekednek, akkor a fogyasztás is nőni fog, ez a GDP egy nagyon fontos összetevője – hangsúlyozta.

– A gazdasági adatok azt mutatják, hogy a szankciókon Európa sokkal többet bukott, mint Oroszország – mondta a műsorban Dornfeld László, az Alapjogokért Központ vezető elemzője. – Az orosz gazdaság az idei második negyedévben több mint négy százalékkal bővült, nem omlott össze, míg Európa stagnál – fejtette ki.

A műsor alább megtekinthető:

Borítókép: Az árusítótér ártájékoztató táblákkal az idén július elsején indult online árfigyelő rendszer kapcsán tartott sajtótájékoztató napján a budaörsi Tesco bevásárlóközpontban 2023. július 12-én. Az online árfigyelő rendszer hatékony fejlesztésnek bizonyult az infláció letörésére, arra, hogy hatékonyan vegyük föl a szankciós inflációval szemben a versenyt – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.