Nem az IMF támogatja hazánkat, hanem mi a valutaalapot

A Magyar Nemzeti Bank több millió eurót ajánlott fel a szegénységcsökkentő alapnak.

2023. 10. 15. 13:24
GEORGIEVA, Krisztalina
Marrákes, 2023. október 13. Krisztalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap, az IMF vezérigazgatója az IMF és a Világbank évenkénti közgyûlésén a marokkói Marrákesben 2023. október 13-án. MTI/EPA/Dzsalal Morsidi Fotó: Dzsalal Morsidi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) azt tervezi, hogy célzott befektetésen keresztül mintegy tizennégymillió euróval járul hozzá a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szegénységcsökkentő és fenntartható növekedést támogató alapjához. Ezt Virág Barnabás, az MNB alelnöke jelentette be az IMF és Világbank közös, Marrákesben megrendezett éves közgyűlésén. 

A rendezvény központi kérdései közé tartozott a globális szegénység csökkentése. Ezt a célt az IMF elsősorban egy specifikus eszközéből, a Szegénységcsökkentő és növekedést támogató alapjából finanszírozza. Ennek keretéből kedvezményes hitelt nyújt az alacsony jövedelmű, magasabb adóssággal rendelkező fejlődő országoknak. 

Az elmúlt évek globális sokkjai különösen súlyosan érintették a világ fejlődő gazdaságait, ami nagyobb finanszírozási kapacitást tesz szükségessé a valutaalaptól. Kristalina Georgieva, az IMF vezérigazgatója több forrásgyűjtési kampányt is indított célzottan az erős, stabil gazdasági fundamentumokkal rendelkező országokhoz fordulva; a megkeresést hazánk is megkapta – ismertette az MNB. A felhívásnak eleget téve a Magyar Nemzeti Bank – mint Magyarország IMF-beli tagságával összefüggő valamennyi feladatot elsődlegesen ellátó intézmény – megvizsgálta a hozzájárulás lehetőségét jogi, likviditási, illetve hitelkockázati szempontból. Mindezek figyelembevételével arra a döntésre jutott, hogy egy, az IMF-nél elhelyezett specifikus befektetés hozamán keresztül tizenegymillió SDR  (a valutaalap tagjainak igény szerint szabadon használható pénzneme) értékű felajánlást tesz.

Magyarország felajánlása nemcsak hazai mércével tekinthető történelminek, hanem abból a szempontból is, hogy az Európai Unió feltörekvő országai között ezzel hazánk fogja a legnagyobb összegű hozzájárulást tenni a forrásgyűjtési kampányban – hangsúlyozta a jegybank. 

A közlemény rámutatott arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap a Világbankkal karöltve megkerülhetetlenül fontos szerepet játszik az alacsony jövedelmű országok megsegítésében, hiszen a Bretton Woods-i intézmények történelmi küldetése a szegénység felszámolása. Magyarország – mint korábbi programország – első alkalommal jelenik meg befektetőként – közölte az MNB, megjegyezve, hazánk és az IMF kapcsolatai az elmúlt években folyamatos fejlődésen mentek keresztül. Ennek újabb mérföldköve, hogy immáron a magyar hatóságok biztosíthatnak forrást az IMF céljaihoz – ismertette a távirati iroda.

Borítókép: Kristalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap, az IMF vezérigazgatója (Fotó: MTI/EPA/Dzsalal Morsidi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.