A Balaton környékét és a Mátrát kereste fel a legtöbb turista októberben

A külföldi és a belföldi vendégéjszakák száma is emelkedett októberben.

2023. 12. 06. 8:42
null
Budapest, 2022. november 19. A belvárosi Erzsébet tér látképe az óriáskerékkel 2022. november 19-én. Középen a Kempinski Hotel Corvinus Budapest szálloda épülete, a háttérben az Erzsébet híd, valamint a Gellért-hegy, a Citadella és a Szabadság-szobor látható. MTI/Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Októberben a turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 1,3 millió vendég 3,1 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 6,9, a vendégéjszakáké 5,1 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál – közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,2, a külföldi vendégéjszakáké 9,1 százalékkal emelkedett.

2023. január–októberben a belföldi vendégek 6,4 százalékkal kevesebb, a külföldiek 12 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken, mint az előző év azonos időszakában – tették hozzá

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint októberben tavalyhoz képest 7 százalékkal több, 1,3 millió turista kapcsolódott ki a hazai szálláshelyeken. A külföldi vendégéjszakák száma 9 százalékkal haladta meg az előző évit. Budapest után a legtöbb vendégéjszakát a fürdővárosokban és a legnépszerűbb vidéki konferenciahelyszíneken töltötték. A legkedveltebb turisztikai térség pedig a Balaton és a Mátra-Bükk volt.

A hazai szálláshelyeken az év tizedik hónapjában tavalyhoz képest 5 százalékkal több, tehát 3,1 millió vendégéjszakát töltöttek el a vendégek. 

Az NTAK adatai szerint a vidék vendégéjszakáinak több mint háromnegyede a belföldi vendégeknek volt köszönhető, sokan indultak útnak az országon belül. A fürdővárosok népszerűsége továbbra is töretlen: Hévíz, Bük és Hajdúszoboszló volt a fürödni, gyógyulni vágyók elsődleges célpontja. A vendégéjszaka-forgalom alapján legnépszerűbb tíz vidéki település között három konferenciaváros is szerepelt: Debrecen, Eger és Szeged. A vidéki Magyarország vendégeinek 20 százalékát a Balatonnál regisztrálták.

Az országhatárokon túlról közel 600 ezer turista választotta hazánkat úti célul októberben, ez csaknem 15 százalékkal több 2022 októberéhez viszonyítva. A külföldről foglalt vendégéjszakák száma elérte az 1,6 milliót, ami 9 százalékkal haladja meg a tavalyi értéket. Németországból érkeztek hozzánk a legtöbben, mintegy 179 ezren, Csehországból, valamint az Egyesült Királyságból is 107-107 ezer utazót láthattunk vendégül.

A fővárosban mérték az októberi vendégéjszakák 40 százalékát, amelynek 84 százalékát nemzetközi vendégek töltötték el a szálláshelyeken. A Budapesten regisztrált külföldi turisták jelentős része az Egyesült Királyságból, Németországból és az Egyesült Államokból indult Magyarországra, de számos olasz és spanyol vendég szállt meg a fővárosban ebben az időszakban.

A szálláshelyek bevételei országosan 69,4 milliárd forintot tettek ki, 21 százalékkal múlták felül a tavaly októberben mért értéket. Ennek 38 százaléka származott belföldiektől, míg 62 százalékát külföldiek hagyták a szolgáltatóknál. A NAV onlinekassza-adatai alapján a vendéglátóhelyeken 147,6 milliárd forintot költöttek a vendégek.


Szeptemberben a turisztikai szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 9,4, a vendégéjszakáké 5,8 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,2 százalékkal csökkent, a külföldivendég-éjszakáké 13 százalékkal emelkedett.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.