Újabb biztató jel érkezett, töretlen a bizalom hazánk iránt

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye szerint a Standard and Poor's múlt heti döntése után egy biztató jel érkezett a magyar gazdaságról azzal, hogy a Fitch is megerősítette Magyarország adósságbesorolását, és továbbra is befektetésre ajánlja hazánkat.

2023. 12. 15. 23:43
null
US government shutdown ends Fotó: CEM OZDEL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Töretlen a bizalom hazánk iránt, a Standard and Poor’s múlt heti pozitív döntését követően ma a Fitch Ratings is megerősítette Magyarország adósságbesorolását. Ez egy újabb biztató jel, a jelentős hitelminősítők mindegyike befektetésre ajánlott kategóriába sorolja Magyarországot – értékelte péntek késő este kiadott közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium a londoni cég döntését.

A Fitch Ratings is megerősítette Magyarország adósságbesorolását
Fotó: CEM OZDEL

A tárca szerint 2024-ben a kormány szigorú költségvetési fegyelem, így csökkenő államadósság mellett helyre fogja állítani a gazdasági növekedést. 

"A kormány célja, hogy a gazdasági bővülés újra dinamikus, 4 százalék körüli szintre emelkedjen."

áll a közleményben. Emlékeztetnek rá, hogy az elmúlt időszakban a gazdaságban egyre több reménykeltő folyamat figyelhető meg: 

  • 7,9 százalékra szorította vissza a kormány az inflációt, 
  • szeptemberben megtörtént a reálbérfordulat, 
  • történelmi mélyponton van az álláskeresők száma, bővül a foglalkoztatottság,
  • a harmadik negyedévben megindult a gazdasági növekedés, 
  • folyamatos az FDI beáramlása, 
  • az Államkincstár, az EXIM és az MFB is sikeres kötvénykibocsátásokat hajt végre, 
  • az ikerdeficit megszűnt, a külkereskedelmi termékforgalom pedig újra többletet mutat, miközben a nemzetközi 
    tartalékok történelmi csúcson vannak,
  •  illetve uniós források is érkezhetnek.

A minisztérium szerint mindez azt mutatja, hogy magyar gazdaság válságálló, így jó esély mutatkozik arra, hogy újra az uniós átlag feletti ütemben növekedjen, miközben tovább emelkedhet a fizetések vásárlóereje és a foglalkoztatottság.

Ehhez elsősorban három, egymással összefüggő területen kell előrelépni: az  óvatossági motívum oldódásából fakadó fogyasztás bővülésére, a beruházások fokozására,  valamint az aktivitási ráta további növelésére van szükség.

A gyakorlatban azt jelenti, hogy az óvatossági motívum fokozatos oldódásával 10 százalék körülire csökkenhet vissza a háztartások jövedelemarányos megtakarítási rátája. Az óvatossági motívum oldódása, valamint a reálbérek növelése a fogyasztás helyreállását fogja eredményezni, ami végső  soron a hazai piacra termelő ágazatok termelésének és beruházásainak bővülésében csapódhat le,  ezzel is segítve a belgazdaság megerősödését. 

A kormány célja az is, hogy a beruházási rátát a GDP-hez  mérten 25 százalék fölötti szinten tartsa. "Magyarország az elmúlt évtizedben jelentős eredményt ért el a foglalkoztatottak számának és az aktivitás mértékének növelésében, 2010-hez képest mára 1  millióval dolgoznak többen, miközben az aktivitási ráta 56,7 százalékról 67,3 százalékra nőtt a 15-74 évesek körében. A gazdaság visszapattanásához ugyanakkor minden lehetséges munkaerő-tartalékot ki kell használni, hogy még tovább bővüljön a foglalkoztatottság. Emiatt az idegenrendészeti törvény, így  a vendégmunkások alkalmazásának szigorítása mellett tovább kell aktivizálni a hazai munkaerő-tartalékot, amelynek érdekében a kormány célzott programot fog kidolgozni" olvasható a közleményben.

Varga Mihály pénzügyminiszter videójában kommentálta a kedvező döntést.

Borítókép: Cem Ozdel

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.