A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

A kínai gazdaságot nem lehet megfékezni

Amerikai közgazdász: Az USA kísérletei, hogy kereskedelmi és technológiai akadályok felállításával lassítsa Kína növekedését, eleve kudarcra vannak ítélve.

2024. 02. 10. 12:37
Reall Estate Market
Kína építkezés
An aerial photo shows a real estate building that is currently under construction in the urban area of Huai'an City, Jiangsu Province, in China, on December 5, 2023. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína túl fejlett és gazdasága túl dinamikus ahhoz, hogy meg lehessen fékezni – jelentette ki Jeffrey Sachs professzor, a Columbia Egyetem Fenntartható Fejlődési Központjának igazgatója a Hszinhua kínai állami hírügynökségnek adott interjújában.

A közgazdász professzor az interjúban úgy érvelt, hogy amit az Egyesült Államok kockázatcsökkentésnek nevez, azt pontosabban féken tartásként lehetne definiálni. Szerinte az Egyesült Államok kísérletei, hogy kereskedelmi és technológiai akadályok felállításával lassítsa Kína növekedését, eleve kudarcra vannak ítélve.

Kína túl nagy, túl fejlett technológiailag, és túlságosan összefonódott a világgazdasággal – beleértve az amerikai gazdaságot is – ahhoz, hogy az Egyesült Államok képes legyen megfékezni 

– mondta Sachs.

A nyugati médiának a globális infrastruktúra fejlesztésére tett kínai kezdeményezésekkel szembeni gyakran szkeptikus hozzáállását kommentálva a neves amerikai közgazdász az Új selyemút (Belt and Road Initiative, BRI) példáját hozta fel, a win-win gondolkodást tükröző jelentős, rendkívül pozitív kezdeményezésnek nevezve azt.

A BRI segíti a partnerországokat a XXI. századi zöld, digitális, összekapcsolt infrastruktúra kiépítésében, mint például az 5G, a gyorsvasút és a hosszú távú zöldenergia-átvitel. A BRI emellett támogatja Kína exportját is ezekben a csúcstechnológiás, alacsony költségű infrastrukturális projektekben

– mondta.

Kínát nem lehet más, például latin-amerikai fejlődő országokhoz hasonlítani, mivel nem esett a középső jövedelmi rétegek hiányának a csapdájába. Kínában azért nincs közepes jövedelmi csapda – mondta –, mert az ország gazdasága jelentős technológiai dinamizmust mutat. 

A közepes jövedelmi csapda, akárcsak Latin-Amerikában, a technológiai dinamizmus hiányából ered. Kína viszont technológiailag nagyon dinamikus

– fejtette ki.

Borítókép: Nagyléptékű ingatlanberuházás Kína egyik tartományában (Fotó: CFOTO/NurPhoto)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.