Lujza 2024. március 2.
logo

A kínai gazdaságot nem lehet megfékezni

Magyar Nemzet
2024.02.10. 12:37
A kínai gazdaságot nem lehet megfékezni

Kína túl fejlett és gazdasága túl dinamikus ahhoz, hogy meg lehessen fékezni – jelentette ki Jeffrey Sachs professzor, a Columbia Egyetem Fenntartható Fejlődési Központjának igazgatója a Hszinhua kínai állami hírügynökségnek adott interjújában.

A közgazdász professzor az interjúban úgy érvelt, hogy amit az Egyesült Államok kockázatcsökkentésnek nevez, azt pontosabban féken tartásként lehetne definiálni. Szerinte az Egyesült Államok kísérletei, hogy kereskedelmi és technológiai akadályok felállításával lassítsa Kína növekedését, eleve kudarcra vannak ítélve.

Kína túl nagy, túl fejlett technológiailag, és túlságosan összefonódott a világgazdasággal – beleértve az amerikai gazdaságot is – ahhoz, hogy az Egyesült Államok képes legyen megfékezni 

– mondta Sachs.

A nyugati médiának a globális infrastruktúra fejlesztésére tett kínai kezdeményezésekkel szembeni gyakran szkeptikus hozzáállását kommentálva a neves amerikai közgazdász az Új selyemút (Belt and Road Initiative, BRI) példáját hozta fel, a win-win gondolkodást tükröző jelentős, rendkívül pozitív kezdeményezésnek nevezve azt.

A BRI segíti a partnerországokat a XXI. századi zöld, digitális, összekapcsolt infrastruktúra kiépítésében, mint például az 5G, a gyorsvasút és a hosszú távú zöldenergia-átvitel. A BRI emellett támogatja Kína exportját is ezekben a csúcstechnológiás, alacsony költségű infrastrukturális projektekben

– mondta.

Kínát nem lehet más, például latin-amerikai fejlődő országokhoz hasonlítani, mivel nem esett a középső jövedelmi rétegek hiányának a csapdájába. Kínában azért nincs közepes jövedelmi csapda – mondta –, mert az ország gazdasága jelentős technológiai dinamizmust mutat. 

A közepes jövedelmi csapda, akárcsak Latin-Amerikában, a technológiai dinamizmus hiányából ered. Kína viszont technológiailag nagyon dinamikus

– fejtette ki.

Borítókép: Nagyléptékű ingatlanberuházás Kína egyik tartományában (Fotó: CFOTO/NurPhoto)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.