Magyarország célja, hogy a zöld gazdasági átállás nyeretese legyen

A zöldenergia termelésében és tárolásában is a világ élvonalába tartozó fejlesztéseket valósítunk meg.

2024. 03. 06. 11:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar gazdaság teljesítménye az elmúlt évek kihívásai ellenére jelenleg is mintegy öt százalékkal haladja meg a járvány előtti szintet. Ez jóval magasabb az unió átlagosan 3,5 százalékos teljesítményénél – mondta Varga Mihály a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országtanulmányának bemutatóján, amelyen Mathias Cormann, a szervezet főtitkára is részt vett. Jelezte: az OECD azzal számol, hogy a magyar gazdaság az idei évtől visszatér a növekedési pályára: 2024-ben 2,4, 2025-ben pedig 2,8 százalékos növekedést vár a szervezet.

A szervezet jelentése elismerően szól a magyar munkaerőpiacról, amely a koronavírus-válsággal és az energiasokkal szemben is ellenállónak bizonyult.

– A foglalkoztatottak száma az elmúlt hónapokban továbbra is 4,7 millió fő körül alakult, a munkanélküliség uniós összehasonlításban is a legalacsonyabbak közé tartozik, januárban 4,6 százalékon állt a magyar mutató – ismertette a pénzügyminiszter. Varga Mihály hangsúlyozta: a 2024-es magyar országtanulmány kiemelten kezeli a zöldátmenetet, amely összhangban van a magyar kormány törekvéseivel. Magyarország világos célja, hogy a zöld gazdasági átállás egyik nyertese legyen, ennek érdekében a zöldenergia termelésében és tárolásában is a világ élvonalába tartozó fejlesztéseket valósítunk meg.

– Az OECD ezzel kapcsolatban kiemeli, hogy a nagyszámú feldolgozóipari beruházás jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy az ágazat átálljon a zöldtechnológiára – tette hozzá a pénzügyminiszter.

Varga Mihály a tárca közleménye szerint emlékeztetett arra, hogy Magyarország szoros együttműködése az OECD-vel a rendszerváltozást követően kezdődött. Teljes jogú tagként 1996. május 7-én csatlakoztunk a szervezethez. A pénzügyminiszter szerint olyan nemzetközi szervezet tagjai vagyunk, amely tényeken alapuló elemzéseivel, a tagországok érdekeit szem előtt tartó ajánlásaival valós segítséget nyújt az egyes országok gazdasági fejlődéséhez. Ezért Magyarország a stratégiai együttműködés folytatására törekszik.

 

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.