Szerdától megint drágább lesz a benzin + videó

Döntöttek az üzemanyagárakról.

2024. 03. 25. 10:31
Illusztráció Fotó: Világgazdaság/Kallus György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy sejteni lehetett, szerdától tovább emelik az üzemanyag árát Magyarországon a nagykereskedők – derült ki a Holtankoljak.hu friss adatközléséből. A benzin ára literenként bruttó hat forinttal emelkedik. Kedvezőbb fejlemény, hogy a gázolaj nagykereskedelmi ára nem változik. Az átlagárakat nézve a 95-ös benzin 638, míg a gázolaj 648 forintba fog kerülni literenként. Ezúttal is érdemes hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől a tényleges kiskereskedelmi árazás eltérhet.

– Ha a benzinkutakon tapasztalható árak nem lennének eléggé meggyőzőek, itt az újabb fejlemény, ami megmutatja, hogy a Nyugat és az olajnagyhatalmak közötti konfliktus ellenünk dolgozik – hívta fel a figyelmet a történésekre közösségi oldalán Hortay Olivér.

 A Századvég klíma- és energetikai üzletágának vezetője jelezte: Szaud-Arábia olajvállalata, az Aramco a valaha volt második legnagyobb éves nyereségéről számolt be és az osztalékot – amelynek csaknem az egésze az államkasszába vándorol – közel százmilliárd dollárra emelte. A szakértő szerint az ügy azért kínos, mert a fősodratú média tavaly egész évben azt fújta, hogy a szaudiak – akik de facto az olajnagyhatalmakat tömörítő OPEC vezetői – nem képesek hatékonyan irányítani a kartellt, illetve, hogy Oroszországgal és Kínával való együttműködésükért komoly gazdasági árat kell fizetniük. 

– Az adok-kapok odáig fajult, hogy az OPEC a nyugati médiát kitiltotta az üléséről, Szaud-Arábia pedig csatlakozott a BRICS-országok szövetségéhez. Itt lenne az ideje felhagyni a vágyvezérelt gondolkodással, és szembenézni azzal a ténnyel, hogy az OPEC többé nem a Nyugat alárendeltjeként működik – hangsúlyozta Hortay Olivér. 

A Századvég üzletágvezetője végül hozzátette: 

Kommunikációval nem lehet tankolni, így a kereskedelmi konfliktussal bizony mi is pórul járhatunk.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.