Következő mérkőzések
Szlovákia
15:002024. június 21.
Ukrajna
Lengyelország
18:002024. június 21.
Ausztria

Rontotta az őszi vetés termésének minőségét és mennyiségét az elmúlt heti jelentős csapadék

Az elmúlt egy héten hullott jelentős csapadék már egyáltalán nem hiányzott az érésben lévő őszi vetésű szántóföldi növényeknek, a termés minőségét és mennyiségét egyaránt rontotta, ugyanakkor a kukorica és a napraforgó növekedése tovább gyorsult – írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

2024. 06. 13. 18:00
Vetogep poros szantofold-1220230918 Petőfiszállás 
Tanyavilág 
Rozs vetés gabona vetőgép mezőgazdaság traktor szántóföld szárazság aszály por porzik a föld

Fotó: Németh András Péter  NAP  Szabad Föld  SZF
Illusztráció Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén korán érkezett Medárd-időszak során az elmúlt harminc napban a Dunántúlon és az északi országrészben sokfelé, de helyenként az Alföldön is 100 milliméter fölött alakult a lehullott csapadék mennyisége, néhol 150 milliméternél is több esett, ami jelentősen meghaladja az ilyenkor szokásos mennyiséget. Ugyanakkor az Alföld déli és keleti részén vannak helyek, ahol kevesebb esett a sokéves átlagnál, mindössze 40-60 milliméter, de az aszály a Dél-Alföldön megszűnt. A felszínközeli talajréteg sokfelé teljesen felázott az elmúlt napokban, és gondokat okoz a belvíz.

Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál, az árpa teljesen beérett, így ahol a talaj lehetővé teszi, már elkezdődött az aratása, és a repce-, valamint a búzaállományok is az érés fázisában vannak. Az elmúlt időszak sok csapadéka nem tett jót a termésnek, a kalászosok táblái a felhőszakadások által érintett területeken megdőltek, és a gyakran nedves állományokon kiemelt figyelmet kell fordítani a gombás megbetegedések elleni védelemre is. A napraforgó- és kukoricaállomány azonban kedvező körülmények közt fejlődhet: a talaj elegendő nedvességet tartalmaz, és többnyire meleg is van.

A HungaroMet előrejelzése szerint a következő néhány napban csökken a csapadékhajlam, sok lesz a napsütés és melegszik az idő. A hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25-30 fok lesz, jövő keddtől pedig kánikula várható 30 fok fölötti, a hét közepén már 35 fok körüli maximumértékekkel, ezzel felgyorsul a repce és a búza érése.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.