Immáron emlékérmén is megvehető a Rubik-kocka

A játék töretlen népszerűségét bizonyítja, hogy az eddig a világon eladott darabszáma meghaladja az ötszázmilliót.

2024. 07. 12. 12:45
Illusztráció Forrás: Pixabay
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank „50 éves a Rubik-kocka” megnevezéssel háromezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki 2024. július 13-án, a játékot megálmodó és megalkotó ifjabb Rubik Ernő nyolcvanadik születésnapján. Az emlékérme fókuszában a világszerte népszerű térbeli logikai játék áll, bemutatva a találmány működési alapelvét. Az emlékérmét Szilos András fémműves formatervező iparművész tervezte – közölte a jegybank.

A háromdimenziós mechanikus logikai játékot 1974 tavaszán fejlesztette ki ifjabb Rubik Ernő, melyet eredetileg bűvös kocka néven szabadalmaztatott 1977. december 31-én. 

A térbeli mozgás szemléltetésére is kiválóan alkalmas tanulási segédeszközben az alkotó hamar felismerte az izgalmas játék lehetőségét, ami egyszerre egyszerű és bonyolult, egyéni és közösségi. 

„A találmány lényege abban van, hogy a nagy kockát alkotó 27 elem szétszedés, tehát a nagy kocka megbontása nélkül hozható új helyzetbe, aminek eléréséhez egyetlen homológ művelet: a nagy kocka bármelyik lapját alkotó kilenc kis kockának elforgatása szükséges” – olvasható szabadalmi leírásában.

A térbeli logikai játék 1980-as átkeresztelését követően, Rubik-kocka néven alig néhány év alatt meghódította a világot. 1982. június 5-én szervezték meg az első Rubik-kocka-világbajnokságot, amit 2003 óta kétévente rendeznek meg. 

A Rubik-kockát ma a legnagyobb, legsikeresebb magyar találmányok között tartják számon. A Rubik-kocka töretlen népszerűségét bizonyítja, hogy az eddig a világon eladott darabszáma meghaladja az ötszázmilliót.

Az emlékérme elsődleges szerepe az értékközvetítés és a figyelemfelhívás, a mindennapi fizetési forgalomban való használata kerülendő. A rajta szereplő névérték ezen érme gyűjtői értékének megőrzését szolgálja. Az emlékérme előoldalán a Rubik-kocka ábrázolása látható, melynek jól ismert színeit különböző felületi struktúrák érzékeltetik. Az előlapon találhatók az emlékérmék kötelező alaki kellékei: a bal alsó oldalhoz igazítva a „MAGYARORSZÁG” felirat, a jobb alsó oldalhoz igazítva a „3000” értékjelzés és a „FORINT” felirat, a vízszintes szimmetriatengely bal oldalán a „BP.” verdejel, jobb oldalán pedig a „2024” verési évszám.

Az emlékérme előoldala. Forrás: MNB

Az emlékérme hátoldalán a Rubik-kocka belső szerkezetének ábrázolása látható, alatta a hátlap bal alsó és jobb alsó oldalához igazítva a „RUBIK-KOCKA” felirat olvasható. Az ábrázolás jobb oldali részébe illesztve a Rubik-kocka® felhasználási jogaival rendelkező Spin Master Toys UK Limited jubileumi Rubik-kocka® logójának a magyar változata szerepel. Az alsó csúcsban a tervezőművész, Szilos András mesterjegye látható.

Az emlékérme hátoldala. Forrás: MNB

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.