Drágább lesz, de kisebb terhet jelent az iskolakezdés

Az emelkedő költségek ellenére idén összességében valamivel kisebb tehernek érzik a családok a tanévkezdést az Erste reprezentatív kutatása szerint. A többségnek azonban továbbra sem elég a havi bevétele ahhoz, hogy abból kigazdálkodja a beiskolázással járó kiadásokat. Sokan már előre spórolnak az őszre, és vannak olyanok is, akik hitelt vesznek fel az iskolakezdés miatt.

2024. 08. 19. 12:11
Illusztráció Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A családok csaknem kétharmada arra számít, hogy idén többe kerül a gyerekek beiskolázása, mint tavaly – derül ki az Erste Magyarország 16–59 éves népességét reprezentáló, háromszáz fő megkérdezésével készült felméréséből. A legtöbben húszezer és ötvenezer forint közötti összeggel kalkulálnak gyermekenként, ugyanakkor a szülők jelentős része, mintegy ötöde szerint a költségek elérhetik akár a százezer forintot is, további hat százalék pedig még ennél is nagyobb kiadással számol. 

A kisebb, hat–tíz éves gyerekek beiskolázása valamivel kevesebbe kerülhet, az ő szüleik közül a legtöbben húszezer és harmincezer forint közötti költéssel kalkulálnak, míg a nagyobb, 10–18 évesek esetében a harmincezer és ötvenezer forint közötti összeg a jellemzőbb.

A beiskolázással kapcsolatos legnagyobb kihívást az anyagiak jelentik – a lehetséges válaszok közül ezt a szülők csaknem kétharmada megjelölte. A tanévkezdésig mindent beszerezni a válaszadók mintegy felének jelent nehézséget. Az információk összegyűjtése a szükséges eszközökről a szülők harmadának okoz gondot, de negyedük még a füzetek és könyvek becsomagolását is nehezítő tényezőnek érzi ebben az időszakban. Az iskolakezdés a szülők 69 százalékának (az azonos témában készült tavalyi felmérésben 73 százalék) jelent érzékelhető mértékű pénzügyi terhet, és további hat százalék (tavaly nyolc százalék) nyilatkozott úgy, hogy az elvárt minimumot sem fogja tudni előteremteni. Ezzel szemben a szülők 24 százaléka (tavaly 19 százalék) válaszolta, hogy nem különösebben vagy semmilyen problémát nem okoz anyagilag az iskolakezdés.

A kiadások típusai közül az írószerek (58 százalék) szerepelnek az első helyen, a taneszközök (57 százalék), mint például a vonalzó és a körző a második helyen, míg a top 3-ba a füzetek (56 százalék) kerültek még be. 

Sportfelszerelés és táska vásárlását 46 százalék tervezi. A szülők a beszerzendőket elsősorban papír-írószerboltban (57 százalék) vásárolják meg, de alig vannak kevesebben (56 százalék) azok, akik a nagy hipermarketekben szerzik be a szükséges dolgokat. Kit jobban, kit kevésbé, de összességében a szülők hatvan százalékát nyomasztja az érzés, hogy meg kell oldania a tanévkezdéssel kapcsolatos feladatokat, 21 százalék viszont egyáltalán nem érzi ezt tehernek.

A válaszadók 43 százaléka (tavaly 35 százalék) gondolja úgy, hogy a rendszeres havi bevételeiből ki tudja gazdálkodni a költségeket. Ugyanilyen arányban vannak azok, akik már hamarabb elkezdenek félretenni a várható kiadásokra (tavaly még 54 százalék), illetve sokan – például önkormányzatoktól, alapítványoktól, rokonoktól és barátoktól kapott – támogatásból, valamint kölcsönből teremtik elő a hiányzó összeget. 

A szülők két százaléka nyilatkozott úgy, hogy a korábbi években vett már fel hitelt a tanévkezdés finanszírozására – és kétharmaduk várhatóan idén is így tesz. A hitelfelvételben gondolkodók nagy többségének különösen fontos az alacsony kamat és törlesztőrészlet, de az egyszerű igénylési folyamatot is sokan preferálják. 

A tanévkezdés költségeinek előteremtéséhez, a családi költségvetés egyensúlyának fenntartásához nyújt segítséget a pár kattintással igényelhető részletfizetési lehetőség, az Erste EasyPay. Részletfizetésre a húszezer forintot meghaladó költések esetén van lehetősége a meglévő hitelkártyával vagy folyószámlahitellel rendelkező ügyfeleknek, akik így egyenlő részletekben fizethetik vissza kiadásaikat a hitelkeretük terhére. A szolgáltatást a George mobilapplikációjában vagy webes felületén, a költések könyvelését követően lehet igényelni. A szolgáltatással ráadásul most három hónapon át kamatmentesen, egy egyszeri 490 forintos díj megfizetésével lehet átmeneti segítséghez jutni, és abból akár a beiskolázás költségeit állni.

A Világgazdaság a minap szintén arról írt, hogy ezekben a hetekben indul a hajrá, amely szeptember elejéhez közeledve csúcsosodik ki igazán: családok ezrei készülnek a tanévkezdésre. Bár mindez jelentős költséget ró főként a többgyermekesekre, sokan még sincsenek tisztában azzal, hogy többféle iskolakezdési támogatás is igénybe vehető. A családoknak  

állami, 
önkormányzati, 
munkáltatói és 
alapítványi támogatások,
pályázatok és
adó-visszatérítések
is rendelkezésükre állhatnak. Nem mindegyik jár alanyi jogon, így érdemes pontosan is utánanézni, ki mire jogosult és hogyan igényelheti meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.