Hatalmasat zuhant a bitcoin

Számos tényező hat a kriptopiac ellen.

2024. 08. 05. 15:26
Illiusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bitcoin alig egy hete még úgy tűnt, hogy jó úton van a történelmi csúcs felé, miután Donald Trump republikánus elnökjelölt a nashville-i bitcoinkonferencián megígérte, hogy hatalomra jutása esetén kirúgja az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) éléről Gary Genslert, akit a kriptoszektor legnagyobb ellenfelének tart. Ráadásul még egy amerikai bitcointartalék létrehozásának lehetősége is felmerült, ami a jövőben növelheti a kriptodeviza iránti keresletet – írta a Világgazdaság.

Azonban az elmúlt napokban érkező közvélemény-kutatási adatok némileg tompították Trump győzelmi esélyeit, így a 70 ezer dollár körüli árfolyamról egyre lejjebb szánkázott a digitális eszköz. A pénteki amerikai munkaerőpiaci adatból sokan következtettek egy küszöbönálló recesszióra, ami világszerte mélybe taszította a tőzsdéket, és a bitcoin árfolyamát is tovább lökte lefelé, ám a 60 ezer dolláros szint aznap még nem esett el.

A legnagyobb kriptoeszköz árfolyamát a bűncselekmények miatt egyes államok által elkobozott bitcoinok piacra dobása is negatívan érinti, ahogy korábban indult csődeljárások nyomán is tetemes kínálat érkezhet a piacra.

Hétfőn az ázsiai piacok rendkívüli zuhanása szintén negatívan befolyásolta a kriptók értékét, és a Bloomberg összefoglalója a japán jen erősödésére és az ezzel kapcsolatos úgynevezett carry trade ügyletek felmondására is rámutat a lehetséges okok körében, miután a múlt héten a japán jegybank emelt a kamatokon. 

Hétfőn így egy rövid pillanatra a bitcoin árfolyama az ötvenezer dolláros szint alá is benézett, mivel az ázsiai után az európai tőzsdék is mélyrepüléssel kezdték a napot.

A teljes cikk itt olvasható:

https://www.vg.hu/penz-es-tokepiac/2024/08/bitcoin-zuhanas-hatter

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.