A nyár utolsó hónapjában is dübörgött a turizmus

KSH: A vendégéjszakák száma 3,6, a vendégeké 11 százalékkal nőtt augusztusban az egy évvel korábbihoz képest.

2024. 09. 30. 9:27
Balaton (37)

Balaton illusztráció. 20200728  Balaton Fotó Bach Máté Magy

0200728 BalatonszemesFotó Bach Máté (BPM)Magyar Nemzet
Illusztráció Fotó: Bach Máté
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztusban a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 2,6 millió vendég 7,0 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 11, a vendégéjszakáké 3,6 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál – jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 3,7, a külföldivendég-éjszakáké 3,5 százalékkal nőtt. Augusztusban a vendégéjszakák 62 százaléka kötődött a kereskedelmi szálláshelyekhez, ahol a forgalom 1,5 százalékkal meghaladta az előző évit. 

A magán- és egyéb szálláshelyeken 7,2 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban. A belföldi vendégek száma 9,2, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 3,7 százalékkal magasabb volt az előző év azonos havinál. Az 1,4 millió belföldi vendég 3,9 millió vendégéjszakát töltött el a turisztikai szálláshelyeken, ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 915 ezer vendéget és 2,4 millió vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 61 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 5,5 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 6,1 százalékkal meghaladta a 2023. augusztusit. 

A belföldivendég-éjszakák száma Szegeden és térségében nőtt a legnagyobb mértékben (12 százalékkal), illetve a Pécs–Villány turisztikai térségben csökkent a leginkább (7,2 százalékkal) az előző év azonos időszakához képest. 

Budapesten 7,3, a Balatonnál 5,6 százalékkal több volt a turisztikai szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma. 

A külföldi vendégek száma 14, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 3,5 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A turisztikai szálláshelyekre érkezett közel 1,2 millió külföldi vendég 3 millió vendégéjszakát töltött el, közülük 786 ezer vendéget és 1,9 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 69 százaléka szállodákhoz kötődött, ahol a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 4,7 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. 

A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldi vendégéjszakák száma 8,8 százalékkal nőtt 2023 augusztusához mérten. A külföldivendég-éjszakák száma a legerőteljesebben Gyulán és térségében emelkedett (12 százalékkal), a leginkább pedig a Budapest környéke turisztikai térségben esett vissza (14 százalékkal) az előző év azonos időszakához viszonyítva. 

Budapesten 9,2 százalékkal nőtt, a Balatonnál 1,4 százalékkal csökkent a turisztikai szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma. 

Augusztusban 37 333 turisztikai szálláshely, ezen belül 2972 kereskedelmi, illetve 34 361 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket. A kereskedelmi szálláshelyek közül 1014 szálloda és 1169 panzió volt nyitva augusztus egy részében vagy egészében. A turisztikai szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel csaknem 140 milliárd forint volt, folyó áron 8,5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. 

Széchenyi-pihenőkártyával folyó áron 14 százalékkal többet, 7,5 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a turisztikai szálláshelyeken az előző év azonos hónapjához viszonyítva. 

Január–augusztusban a turisztikai szálláshelyeken az előző év azonos időszakához képest 5,5 százalékkal több, összesen csaknem 31,5 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 2,4, a külföldiek 9,1 százalékkal több (16,3 millió, illetve 15,1 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken – közölte a KSH.

Összességében megállapítható, hogy a 2024-es nyári, illetve az év első nyolc hónapjában látott turisztikai adatok minden eddigi várakozást felülmúltak – reagált a friss adatokra a Nemzetgazdasági Minisztérium. Magyarország a vendégéjszakák növekedési ütemében 150 százalékos előnnyel a kontinens átlagos bővüléséhez képest Európát messze maga mögött hagyta. 

A kiemelkedő turisztikai keresletnek köszönhetően augusztusban a vendégéjszakák száma átlépte a 31 milliót (amely 1,6 millióval több, mint 2023 azonos időszakában), és a Liszt Ferenc repülőtér forgalma is kiemelkedő szintet ért el.

A reptér az első nyolc hónapban 18,6 százalékkal több utast fogadott, mint egy évvel korábban. 

A turizmus stratégiai fontosságú ágazatként Magyarország gazdaságának meghatározó pillére, amely az ország GDP-jének több mint 10 százalékát biztosítja, valamint közvetlen vagy közvetett módon 400 ezer embernek biztosít megélhetést. A kormány célja, hogy tovább növelje az ágazat teljesítményét, amelynek érdekében 15 milliárd forintból indított ágazati programokat, melyek a vendéglátóhelyek fejlesztésére, színvonalának és versenyképességének növelésére fordíthatók – áll a tárca közleményében.

Erős nyarat zárt a hazai turizmus ágazat – sommázta a friss adatokat Molnár Dániel. A Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője szerint a nyári szezon végével is várhatóan erős számokat mutat majd a turizmus ágazat a következő hónapokban is. A belföldi forgalmat továbbra is támogatja majd a jövedelmi helyzet javulása, kiegészülve az óvatossági motívum oldódásával, miközben a külföldi vendégek száma is tovább emelkedhet.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.