Ismét csúcson az Opus profitja

Újabb rekordokat döntött az Opus Global Nyrt. A társaság nettó nyeresége 20,6 milliárd forint, az EBITDA 47,6 milliárd forint lett 2024 első hat hónapjában, ami mind a két esetben történelmi csúcs.

2024. 09. 30. 9:12
Opus Global Nyrt.
Illusztráció Fotó: Világgazdaság/Vémi Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erős első hat hónapot könyvelhetett el az Opus Global Nyrt. 2024 első félévében. A cég működésében vannak nyomai a nehéz külső gazdasági környezetnek, de összességében erős számokat közölt a társaság. Az árbevétel kismértékben csökkent, de így is több mint háromszázmilliárd forint lett. A szinergiák jobb kihasználása, a hatékonyabb gazdálkodás eredményeként az EBITDA 13,3 százalékkal 47,6 milliárd forintra nőtt január–júniusban, amire még nem volt példa az Opus történetében. Az üzemi eredmény is 15 százalékkal, 23,6 milliárd forintra emelkedett – derül ki a társaság hétfői közleményéből.

A pénzügyi soron sikerült duplázni, az eredmény közel négymilliárd forintot tett ki. Ennek is köszönhetően az adózott nyereség 28 százalékkal 20,6 milliárd forintos történelmi csúcsra nőtt.

– Komoly erőt mutattunk 2024 első félévében, hiszen a kedvezőtlen külső gazdasági helyzet mellett is rekordokat döntöttünk. A szinergiák kihasználásának eredménye minden negyedévben megmutatkozik, de még tovább dolgozunk azon, hogy minden apró kocka a helyére kerüljön – hangsúlyozta a féléves számokkal kapcsolatban Lélfai Koppány, a cég vezérigazgatója, aki azt is kiemelte, hogy az első fél év alapján tarthatónak látja a társaság stratégiájában meghirdetett 2024-es konszolidált, 94 milliárd forintos EBITDA-célt.

Az iparban a kedvezőtlen nemzetközi és hazai folyamatok mellett az árbevétel növekedése volt a jellemző. Az év elejétől folyamatosan javult a szegmens nyereségtermelő képessége, miután az eredményességi célok teljesítése érdekében a működési költségek kezelése került fókuszba. Az élelmiszeripari és energetikai szegmens is jobb számokat közölt január–júniusban. Mindkét területre jellemző a terveknek és iparági benchmarkoknak megfelelően az árbevétel és a költségek csökkenése. Nagyon jól teljesített a turizmus, ahol a bevételek piacot meghaladó mértékben, mintegy harminc százalékkal emelkedtek az első fél évben, és az egy évvel korábbi veszteség után már jelentős profitot ért el az ágazat – írják.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.