Továbbra sem veszélyezteti az árvíz az energiaellátást

Megfelelően felkészültek és fokozott figyelemmel kísérik az árhullám levonulását az országos ellátásban meghatározó szerepet betöltő energiahálózatok, energetikai létesítmények üzemeltetői. A Paksi Atomerőműnél pénteken reggeltől másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Az erőmű tűzoltószervezete és a vízügyi szakemberek folyamatos felügyeletet biztosítanak a gát és a zsilipek felett. Az átviteli rendszerirányító Mavir diszpécserszolgálata elővigyázatosságtól tartaléktelephelyen látja el feladatait – ismertette Lantos Csaba energiaügyi miniszter.

2024. 09. 21. 11:10
Illusztráció Fotó: Getty Images
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MVM Paksi Atomerőműnél pénteken hat órakor elrendelték a másodfokú árvízvédelmi készültséget. A létesítményben dolgozók a várható vízszintnek megfelelően, a vonatkozó eljárásrend szerint, ütemezetten hajtják végre a szükséges intézkedéseket. A Duna paksi szakaszán a következő napokban várható a tetőzés, amely előreláthatólag ennek ellenére sem fogja elérni a harmadik fokozatot. A szakemberek ezzel együtt felkészültek egy esetleges további vízszintemelkedésre is – közölte az Energiaügyi Minisztérium.

A töltési szint csaknem három méterrel magasabb a valaha volt legmagasabb vízszintnél, amelytől a mostani árhullám várhatóan több tíz centiméterrel elmarad. Az atomerőmű még ennél is magasabban helyezkedik el, az épületeket tehát semmiképpen nem érheti el az ár. Az atomerőmű munkatársai kezelik a megnövekedett uszadékmennyiséget, a gát és a zsilipek felett a vízügyi szakemberekkel együttműködve biztosítanak folyamatos felügyeletet.

A Mavir tájékoztatása alapján a Duna áradása az átviteli hálózati elemeket – távvezetékeket, alállomásokat – sehol sem veszélyezteti. Az országos diszpécserszolgálat ideiglenesen  tartaléktelephelyen látja el rendszerirányítási és a piacműködtetési feladatait. 

Folyamatos a termelés a Mol hazai üzemanyag-ellátásban meghatározó szerepet betöltő Dunai Finomítójában. A százhalombattai üzemnél két zsilipet lezártak, két védekezési pontot jelöltek ki, amelyeket homokzsákokkal biztosítottak. 

A logisztikában a folyami közlekedés jelenleg szünetel, de a további szállítási módokban nincs fennakadás. A Mol megtette a szükséges biztonsági intézkedéseket az árvízveszéllyel közvetlenül érintett töltőállomásain is.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter kiemelte: az áram- és gázszolgáltatók az árvízi helyzethez alkalmazkodva egyes településrészeken átmenetileg szüneteltethetik az ellátást. A levonulást követően, az elárasztott területek hálózatának ellenőrzése után a lehető leghamarabb visszakapcsolják a szolgáltatást. A tárcavezető hozzátette: az országos energiaellátásban így az árvíz várhatóan nem okoz fennakadást, kimaradást. A szolgáltatások időleges szünetelésére kizárólag az elöntött területeken, az élet- és vagyonbiztonság garantálása érdekében feltétlenül szükséges mértékben kell számítani.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.