Leggazdagabb emberek: ontja őket a techipar

A világ tíz leggazdagabb embere közül nyolc a technológiai ipar szereplője. A leggazdagabb emberek között találjuk mások mellett a Tesla és a X vezérét, Elon Muskot, a Meta főnökét, Mark Zuckerberget vagy az Amazon alapítóját, Jeff Bezost. Közülük Elon Musknak van a legnagyobb esélye arra, hogy ő legyen a világ első dollárbilliomosa, a dél-afrikai üzletember vagyona 2027-ben lépheti át a bűvös egybillió dolláros határt.

2024. 10. 18. 5:35
Elon Musk dél-afrikai származású amerikai technológiai vállalkozó
Elon Musk dél-afrikai származású amerikai technológiai vállalkozó Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bloomberg leggazdagabb embereinek listáján az első három helyezett egyaránt a technológiai iparból kerül ki, a leggazdagabb emberek rangsorának élmezőnyéből, az első tízből pedig nyolcan dolgoznak ebben a szektorban – derül ki az Euronews cikkéből.

Elon Musk, leggazdagabb emberek
Továbbra is Elon Musk vezeti a leggazdagabb emberek listáját. Fotó: AFP

A rangsor élén Elon Musk áll a maga 246,5 milliárd dolláros vagyonával, melynek jelentős része a világ legértékesebb autógyártó vállalatában, a Teslában birtokolt részvényeiből és az általa alapított SpaceX nevű űripari cégből származik. A dél-afrikai milliárdosnak jelentős érdekeltségei vannak ugyanakkor a technológiai iparban is, a korábban Twitter néven futó, ma X-ként ismert közösségi portált működtető X Corp 79 százaléka az övé, de részvényes több más, a techvilághoz tartozó startupban, így a Neuralinkben és az xAI-ban is.

Elon Musk így is tetemes vagyona évente átlagosan 109,88 százalékkal növekszik, az előrejelzések szerint három év múlva, 2027-ben érheti el az egybillió dollárt, ezzel pedig ő lehet a világ első dollárbilliomosa.

Őt követheti a billiomosok sorában Gautam Adani, aki kakukktojásnak számít a lista élmezőnyében, mivel ő nem a technológiai iparban utazik, vannak érdekeltségei az építőiparban, az ő cégcsoportjának tulajdonában van India legnagyobb kikötője, az ország második legnagyobb repterének pedig 79 százalékos többségi tulajdonosa. Adani várhatóan 2028-ban válhat dollárbilliomossá.

Ugyanabban az évben, 2028-ban érheti el a dollárbilliomos státust Jensen Huang, az NVIDIA számítástechnikai megavállalat egyik alapítója, az ő vagyona évente közel 112 százalékkal bővül.

Mark Zuckerberg továbbra is a leggazdagabb emberek egyike

Elon Musk, Jeff Bezos és Bill Gates mellett talán legismertebb a várható billiomosok listájának hatodik helyezettje, Mark Zuckerberg.

A világ leggazdagabb emberei közé tartozó Zuckerberg vagyona nemrégiben haladta meg a 200 milliárd dollárt, ezt rajta kívül csak Elon Musk és az Amazon-vezér Jeff Bezos mondhatja el magáról. A Facebook-társalapító Zuckerberg vagyona főként a Metából származik, ami a Facebook, az Instagram és a Threads közösségi portálok, valamint a WhatsApp üzenetküldő platform anyacége.

Zuckerbergék után is olyan neveket találunk a listán, mint Larry Ellison, az Oracle alapítója, Bill Gates, a Microsoft társalapítója, illetve a Google anyavállalatát, az Alphabetet megalapító Larry Page.

A technológiai iparág általánosságban is a legjobban teljesítők közé tartozik, a hét olyan cégből, amelynek értéke eléri az egybillió dollárt, hat ehhez a területhez kapcsolódik. Az Informa Connect Academy nemrégiben megjelent elemzése alapján a Microsoft, az Apple, az Nvidia az Alphabet és a Meta értékét mind többre taksálják egybillió dollárnál.

Azon milliárdosok közül, akik a szakértők előrejelzése szerint 30 éven belül elérhetik a billiomos státust, a legtöbben szintén a technológiai iparban tevékenykednek, a 28 fős lista nagyjából közel 40 százaléka, tizenegy ember köthető ehhez a szektorhoz. A már említett Zuckerberg, Larry Page, Bill Gates és a többiek mellett a bővített listán szerepel Jeff Bezos, illetve a TikTok anyacégének, a ByteDance-nek a társalapítója, Csang Jimig.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.