NGM: Brüsszel ismét az árdrágító Spar mellé állt

A tárca szerint olyan intézkedést támad az Európai Bizottság, amiről korábban kimondták: megfelel az uniós normáknak.

2024. 10. 03. 16:15
Illusztráció Fotó: MTI/Máthé Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Spar Brüsszellel az oldalán újabb politikai támadást indított Magyarország és a magyar családok ellen, amikor is ismételten támadás alá vette a magyar kiskereskedelmi különadót – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtöki közleményében. A tárca arra reagált, hogy az Európai Bizottság bejelentette: kötelezettségszegési eljárást indít Magyarországgal szemben, miután a magyar kormány nem hozta összhangba kiskereskedelmi adórendszerét az Európai Unió működéséről szóló szerződés 49. és 54. cikkében garantált letelepedés szabadságával, ahogy az az Európai Bizottság honlapjára csütörtök délben kikerült közleményéből kiderül.

Az NGM szerint ezzel egy olyan intézkedést kifogásol ismét Brüsszel, amelyről 2020-ban az Európai Unió Bírósága már kimondta, hogy megfelel az európai uniós normáknak. Egyszer ezt az intézkedést már megtámadták, akkor is megvédtük, most is meg fogjuk védeni 

– írják.

A bíróság korábbi ítéletében emlékeztetett arra, hogy a tagállamok szabadon határozhatják meg az általuk legmegfelelőbbnek ítélt adóztatási rendszert, és alkalmazhatnak progresszív adóztatást az árbevétel tekintetében. Mindemellett a bíróság azt is hangsúlyozta, hogy mivel valamennyi Magyarországon, az érintett ágazatban tevékenységet folytató vállalkozás a kifogásolt adó alanyának minősül, és mivel az árbevételre vonatkozó különböző sávokra alkalmazandó adómértékek ezen vállalkozások mindegyike tekintetében érvényesek, az ezen adót bevezető magyar szabályozás semmilyen közvetlen hátrányos megkülönböztetést nem valósít meg, így a Magyarországon kivetett különadót összeegyeztethetőnek ítélte meg a letelepedés szabadságával is.

Döntésével a brüsszeli bizottság a családok helyett ismét az árdrágító és profithajhász Spar oldalára állt, amely profitéhségét a magyar kormány ellen vívott folyamatos harccal próbálja elfedni. Bármit is tesz az uniós bürokrácia, a magyar kormány hajthatatlan marad és mindvégig az árak csökkentése és a magyar családok mellett fog állni

– hangsúlyozta a tárca a közleményben.

A Nemzetgazdasági Minisztérium álláspontja változatlan, a magyar piacon csak olyan vállalkozások maradhatnak, amelyek jogkövető magatartásuk mellett figyelembe veszik a hazai fogyasztók érdekeit, azaz jó minőségű és jó áron elérhető termékeket kínálnak a magyar családoknak. Azoknak, akik nem tartják vagy tartották tiszteletben a magyar fogyasztókat, és túláraztak, nincs helyük a magyar gazdaságban. A kormány, ahogy eddig is, úgy ezután is minden esetben, minden eszközével a leghatározottabb módon fog fellépni az indokolatlan extraprofitok és a tisztességtelen, családokat megkárosító magatartás ellen.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.