Az almával trükközik a DK

A szélsőségesen rossz almatermés okozta áremelkedés miatt azt állítja a Demokratikus Koalíció, hogy a magyar családoknak megfizethetetlenül drága lett az összes alapvető élelmiszer. Gyurcsány pártja ismét a statisztika félremagyarázásával próbálkozik.

Nagy Kristóf
2020. 09. 16. 5:45
null
Nem mindegy, hogy mekkora a gyümölcsárak emelkedése és mi az oka Fotó: Nagy Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét átveri az állampolgárokat Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára pártja a statisztikai adatok hiányos bemutatásával. A Demokratikus Koalíció (DK) közleményében azt állítja: egyre kevesebb ember tudja megvásárolni a friss gyümölcsöt, mivel az augusztusi, tehát nyár végi statisztikai adatok szerint az élelmiszerárak éves szinten átlagosan 7,9 százalékkal nőttek, a friss gyümölcsök 46 százalékkal kerülnek többe. Ám a hazai gyümölcsök közül ez az adat gyakorlatilag egyedül az alma árát tartalmazza, amely a szélsőségesen rossz termés miatt drágult jelentősen.

A Központi Statisztikai Hivatal részletesebb adatai szerint egy kilogramm alma átlagosan 624 forintba került ­augusztusban. Ez valóban több mint kétszerese a tavalyi átlagárnak, de emellett elsősorban a nyáron általában amúgy is drágább déligyümölcsök ára emelkedett. Ugyanakkor olcsóbb lett a burgonya vagy például a paradicsom.

A szezonális gyümölcsök a DK állításával szemben nem a gazdaságot érintő intézkedések miatt drágultak, hanem a katasztrofális termés miatt. Ahogy arról a Magyar Nemzet korábban a Fruitveb szakmai szervezet információi alapján többször is beszámolt, kevesebb magyar alma kerül idén a boltokba, az árak pedig várhatóan az egész szezon alatt magasan maradnak. Ennek oka, hogy nemcsak itthon, hanem Európa-szerte már második éve marad el a termésmennyiség az átlagostól. A kiürült készletek miatt már a szüret előtt hatalmas drágulás söpört végig a piacokon.

Nem mindegy, hogy mekkora a gyümölcsárak emelkedése és mi az oka
Fotó: Nagy Balázs

A magas árak oka egyrészt az időjárás, másrészt a járvány volt. A gyümölcsösöket tavasszal az átlagosnál jóval több alkalommal érte fagykár, de az aszály, majd a viharos időjárás sem tett jót az ültetvényeknek. Fogyasztási almából várhatóan a szezon végéig 100–140 ezer tonnát szedhetnek a gazdák, amely nem fedezi a 150–180 ezer tonnás lakossági igényt. Egy átlagosnak mondott évben a hazai igények kielégítésén felül exportra is szokott jutni.

Nemcsak almából terem az átlagosnál jóval kevesebb, de barackféléknél, valamint a szilva- és körteültetvényeken is hasonlóan katasztrofális szezont tudhatnak maguk mögött a termesztők.

A gyümölcsök ára kimagaslóan, 43 százalékkal emelkedett az első fél évben is, az előző év azonos időszakához képest, ám ez gyakorlatilag szintén egyetlen meghatározó szezonális gyümölcs árának növekedése miatt mutatható ki – derül ki a KSH egy másik, átfogóbb jelentéséből. Mint kiemelték, a legnagyobb mértékben (csaknem háromszorosára) az őszibarack ára nőtt, ennek a gyümölcsnek azonban ebben az időszakban az értékesítésben csupán kis súlya van. A szezonális gyümölcsök közül az eper ötven százalékkal drágult. Utóbbi importmennyisége nagyrészt a koronavírus miatt ebben a szezonban elmaradt az előző évek átlagától, ezért nem volt árcsökkentő hatása a hazai termésre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.