Az Északi Áramlat 2 földgázvezeték 93,5 százalékban kész

Az Északi Áramlat 2 földgázvezeték építési munkálatai 93,5 százalékban elkészültek, mintegy 160 kilométer vezeték lefektetésére van még szükség – közölte Jens D. Mueller, a Nord Stream 2 AG kivitelező konzorcium szóvivője hétfőn.

Forrás: MTI2019. 12. 23. 19:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„ Mostanáig (a 2460 kilométerből) több mint 2300 kilométer hosszan fektették le az Északi Áramlat 2 vezetékét. Az energiabiztonság, az európai felhasználók számára elérhető gázárak, az Európai Unió gazdasági versenyképessége, valamint a klímavédelemmel kapcsolatos kötelezettségek teljesítése érdekében a Nord Stream 2 AG és a projektet támogató vállalatok folytatják a munkát, hogy a gázvezeték minél hamarább üzemeljen” – mondta Mueller.

A nap folyamán Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője is ellenlépéseket helyezett kilátásba az Európába irányuló Északi Áramlat 2 és Török Áramlat csővezeték építői ellen bejelentett amerikai szankciókra válaszul.

Lavrov a Pervij Kanal állami tévécsatorna politikai műsorában kifejezte meggyőződését, hogy mind az Északi Áramlat 2, mind a Török Áramlat földgázvezeték meg fog épülni az amerikai gazdasági büntetőintézkedések ellenére. Rámutatott, hogy az európai fél tudatában van a vezeték gazdasági előnyeinek.

A pénteken elfogadott amerikai védelmi költségvetési törvény egyebek között arról is rendelkezik, hogy szankciókkal sújthatók az Északi Áramlat 2 és a Török Áramlat gázvezetékek lefektetésében és megépítésében részt vállaló cégek. A jogszabály értelmében az amerikai elnök feloldhatja a büntetőintézkedéseket abban az esetben, ha bizonyítani tudja a kongresszusnak, hogy az Egyesült Államok képes volt minimálisra csökkenteni annak a lehetőségét, hogy a Kreml a saját politikai céljaira használja a vezetékeket.

Az Allseas nevű svájci-holland vállalat, az Északi Áramlat 2 vezeték lefektetési munkálatainak egyik alvállalkozója szombaton bejelentette: felfüggeszti az építésben vállalt munkálatait a szankciókat kilátásba helyező amerikai törvény hatálybalépésére tekintettel.

A projekt tervezett kivitelezési költsége 9,5 milliárd euró. A kivitelezést felerészt a Gazprom finanszírozza, a költségek másik felén pedig a német Uniper és Wintershall cégek, az osztrák OMV, a francia Engie, valamint a holland-brit Shell osztozik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.