Elkezdődött a mécsesrazzia

Mécsesárusok, virágkereskedők, koszorúkészítők és ajándékboltok – ezek a vállalkozások szerepelnek annak a razziának a célkeresztjében, amelyet mindenszentek és a halloween közelsége miatt indított meg számos megyében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Az aktuális helyszínekről, az időpontokról a hatóság adótraffipax elnevezésű információs felületén tájékozódhatnak az érdeklődők.

Jakubász Tamás
2019. 10. 24. 5:45
null
A hatóság nemcsak a boltokat keresi fel, több helyen ellenőrzik a kitelepült árusokat, piacokat is Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A virágkereskedők minden bizonnyal több napot is bekarikáznak év elején a naptárban, amikor az átlagon felüli forgalommal kecsegtető időszakokat, eseményeket veszik sorra. Ezek között jó eséllyel szerepel például a Valentin-nap, a ballagás időszaka és november eleje. A kiemelkedő periódusokra azonban nemcsak a kereskedők készülnek, hanem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is. Mint a hatóság legfrissebb ellenőrzési tervéből kiderül, a mindenszentek időszakára tervezett razzia már a héten kezdetét vette.

– Budapest mellett az ország több megyéjében is megkezdődtek a vizsgálatok, a revizorok a virágkereskedőket, a koszorúkötőket, a mécsesárusokat, az ajándékboltokat ellenőrzik – mondta el kérdésünkre a részletekről szólva a NAV szóvivője.

Kis Péter András kifejtette: a hivatal ellenőrei leginkább arra kíváncsiak, hogy a gazdasági szereplők átadják-e vásárlóiknak a nyugtát, a számlát, megfelelően használják-e online pénztárgépüket és bejelentették-e alkalmazottaikat. Adott esetben szóba kerülhet a kínált áruk eredete is. A szóvivő hozzátette: a NAV-osok nemcsak a boltokat keresik fel, több helyen ellenőrzik a kitelepüléseket, a piacokat is. Kis Péter András megjegyezte, hogy a helyszínekről, az időpontokról a hatóság adótraffipax elnevezésű információs felületén tájékozódhatnak az érdeklődők.

A hatóság nemcsak a boltokat keresi fel, több helyen ellenőrzik a kitelepült árusokat, piacokat is
Fotó: Havran Zoltán

A mostani akció egyébként korántsem az első olyan idei ellenőrzés-sorozat, amely valamilyen kereskedelmi, turisztikai aktualitáshoz kapcsolódik. Februárban például a Valentin-napon volt országos szemle, márciusban a nőnap, áprilisban pedig a húsvét adott apropót átfogó vizsgálatokhoz. A májusi ballagási akciót nyáron a szórakozóhelyek ellenőrzése követte. Ezek közül kiemelkedik a fővárosi bulinegyed átvilágítása, amelyben kiderült, hogy a VI. és a VII. kerület kocsmáinál továbbra is jócskán akad szabálytalanság.

A nyári hónapokban fagylaltozókban és az utcai, piaci zöldségeseknél is sokszor megjelentek a hivatal munkatársai, de feltűntek zenei fesztiválok és sportrendezvények környékén is. A hatósági fellépésre a jelek szerint szükség is van: a Forma–1 Magyar Nagydíj idején a Hungaroringen és környékén tartott ellenőrzéskor például az esetek harmadában derült fény szabályszegésre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.