Folytatódik a vasútvonalak villamosítása

Magyar Nemzet
2019. 07. 15. 8:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt éven belül mintegy 1700 milliárd forint értékben fejleszti a kormány a vasúti közlekedést – jelezte Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Mezőzombor–Sátoraljaújhely vasúti szakasz villamosításának befejezése alkalmából szombaton Sátoraljaújhelyen.

A távirati iroda beszámolója szerint a tárcavezető az átfogó korszerűsítés egyik fontos elemének nevezte az egyes vonalak villamosítását. A cél a gyors, kényelmes, versenyképes személy- és áruszállítás kialakítása.

Mint mondta, a Mezőzombor és Sátoraljaújhely közötti 46 kilométernyi szakaszt érintő, 23 milliárd forintos fejlesztés során a villamosítás mellett felszámolták a szűk keresztmetszeteket és megszüntették a lassújeleket.

Az utaskomfort emelése érdekében minden állomáson és megállóhelyen korszerű térvilágítást, modern utastájékoztató berendezéseket telepítettek. Több helyen átépítették a közúti és gyalogos-átkelőhelyeket is. Sárospatak és Sátoraljaújhely között, az árvízveszélyes szakaszokon megemelték a töltést.

A beruházás révén a jövőben a Sátoraljaújhely és Budapest közötti menetidő akár egy órával, négyről három órára csökkenhet – közölte Palkovics László, hozzátéve, hogy a most átadott szakasszal a villamosított vasútvonalak teljes hossza országosan meghaladja a 3100 kilométert.

A miniszter emlékeztetett: 2010 óta 381 kilométernyi vonalszakaszon történt hasonló fejlesztés, így a villamosított szakaszok teljes vasúti hálózathoz viszonyított aránya 41 százalékra nőtt. A fejlesztések folytatódnak, jelenleg több mint száz kilométeren van előkészítés alatt villamosítás a Szabadbattyán–Balatonfüred és a Püspökladány–Biharkeresztes szakaszon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.